Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Fransa ziyareti sırasında, mevkidaşı Laurent Fabius’un, “İnkâr Yasası’nı yeniden gündeme getirmeyeceğiz” açıklaması büyük yankı uyandırdı. Ancak, bu açıklamanın mürekkebi henüz kurumamışken, Taşnaktsutyun’un Fransa yöneticilerinden Mourad Papazian, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın, söz konusu yasa hakkında seçim öncesi vereceği sözleri tutacağını söylediğini açıkladı.
LİLİT GASPARYAN
lilitgasparyan@agos.com.tr
Bu çelişkili açıklamaların nedenini, Fransız siyasetini ve Sosyalist Parti’yi yakından takip eden uzmanlar Marc Semo ve Jean François Bayart’a sorduk.
Liberation gazetesinin ‘Dünya’ sayfaları editörü Marc Semo, Dışişleri Bakanı Fabius’un, yasayı tekrar gündeme getirmeyeceklerini açıklayarak, aslında, Hollande’ın diplomasi ekibinin pek çoğunun aklında olan şeyi yüksek sesle tekrarladığını söyledi. Bu tür yüzleşme yasaları konusunda Fransız solunda derin bir ayrım olduğunu söyleyen Semo, Hollande’ın bu yüzden dengeli bir siyaset izleyeceğini, Türkiye’yle ilişkileri bozmadan, Ermeni Soykırımı’nın inkârı konusunda ancak bazı sembolik küçük adımlar atacağını tahmin ettiğini ifade etti.
Sarkozy’nin gidişinden sonra Türkiye-Fransa ilişkilerinin daha sağlam bir zemine oturacağını belirten Semo, Cumhurbaşkanı Hollande inkâr yasası ile ilgili ‘sansasyonel’ bir karar almadıkça Türkiye-Fransa ilişkilerinde yeni bir kriz doğacağını sanmadığını belirtti.
Uluslararası Eğitim ve Araştırma Merkezi’nden (CERI) Jean Francois Bayart ise, Fabius ile Hollande’ın açıklamaları arasındaki farklılığın anlamının şu an için çok net olmadığını, ama Hollande’ın, iletişim danışmanlarından Mourad Papazian’ın görüşlerine karşı hassas olduğunu söyledi. Taşnaktsutyun’un Sosyalist Parti ile bir bağı olduğunu söyleyen Bayart, yine de, Hollande’ın Türkiye’ye karşı Sarkozy’ye kıyasla çok daha dengeli bir siyaset izleyeceğinin kesin olduğunu ifade etti.
Hollande’ın, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecini desteklediğini anımsatan Bayart, “Türkiye’nin uluslararası sahnedeki öneminin de farkında. Kısacası Sarkozy gibi Türk karşıtı korkuları yok. Bir başka deyişle, iki ülke arasındaki ilişkiler seçim çalışmalarına veya Cumhurbaşkanı’nın kişisel tavırlarına göre değil, profesyonel ve diplomatik gerekliliklere uygun olarak ilerleyecek” dedi.
Hollande’ın Türkiye’nin 1915 konusundaki sistematik inkâr siyasetinde bir yumuşama beklediğini söyleyen Bayart, buna karşılık da, inkâr yasasını gündeme getirmekte çok da ısrarcı olmayabileceğini belirtti.