BM Suriye Araştırma Komisyonu üyesi Carla del Ponte, “BM’nin siyasi iradesi olmadığı için Komisyonun işini imkansız hale geldiğini” belirterek komisyon üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.
Reuters’de yer alan habere göre, 70 yaşındaki İsviçreli hukukçu Carla del Ponte, Locarno Film Festival kapsamında düzenlenen bir panelde istifa kararını açıkladı.
1999-2007 yılları arasında, Ruanda ve Yogoslavya’da işlenen insanlığa karşı suçlarla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde savcılık yapmış olan del Ponte, “siyasi olarak hiçbir şekilde desteklenmeyen komisyondan ayrılıyorum” dedi.
Güvenlik Konseyi bir şey yapmadığı sürece Komisyon’da hiçbir gücünün olmadığını belirten Del Ponte, “Güçsüzüz, Suriye için adalet yok” ifadelerini kullandı.
BM Suriye Araştırma Komisyonu, 2011’de Suriye’deki insan hakları ihlallerinin kayda geçirilmesi amacıyla kurulmuştu.
İsviçre’de Başsavcılık görevi de yürütmüş olan Del Ponte, üç kişiden oluşan BM Suriye Araştırma Komisyonu’na 2012 yılında katılmış; kimyasal silah, Ezidi toplumuna yönelik soykırım, kuşatmalar ve yardım konvoylarına saldırı gibi konularda çalışmıştı.
BM Suriye Araştırma Komisyon yaptığı açıklamada, Del Ponte’nin meslektaşlarını Temmuz’da istifa edeceğine ilişkin bilgilendirdiği, araştırmaların ise devam edeceğini söylendi. Del Ponte’nin ayrılmasıyla komisyonda Brezilya’dan Paulo Pinheiro ve ABD’den Karen Koning AbuZayd kaldı.
Del Ponte, bu senenin başında Esad rejiminin insani yardım konvoylarına saldırması üzerine, suçluların adalet önüne getirilememesiyle ilgili kızgınlığını dile getirmişti. Del Ponte, “Suriye’de gördüklerimi, Ruanda’da, eski Yugoslayva’da, Balkanlar’da görmemiştim. Büyük bir trajedi yaşanıyor, fakat maalesef suçluları yargılayacak bir mahkememiz yok” demişti.
BM’nin, Suriye’de altı buçuk yıldır devam eden savaşta işlenen suçlarla ilgili kovuşturma organı kurma çalışmaları olduğu açıklanmıştı; fakat şu ana kadar bir mahkeme kurulmadı. BM Güvenlik Konseyi’nin Lahey’deki Ceza Mahkemesi’ne benzer bir mahkeme kurma niyeti de bulunmuyor.