Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Temmuz ayı içinde gerçekleştirdiği füze programı denemeleri nedeniyle Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulanmasını kabul etti.
Güney Kore, Japonya ve ABD, Temmuz ayında iki kez yapılan kıtalararası balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore’yi kınamıştı; ardından Birleşmiş Milletler'de dün kabul edilen yaptırım sürecini başlatmıştı.
BM Güvenlik Konseyi'ndeki oturumda Çin de, yaptırımların lehine oy kullandı.
Kuzey Kore'nin uluslararası alandaki tek müttefiki konumundaki Çin, bu yılın başında, Pyongyang üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla kömür ihracatını askıya almıştı.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, yaptırımların gerekli olduğunu açıklayarak, "Bizim amacımız tüm tarafları tekrar masaya döndürmek. Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması sonucunun görüşmeler ile gelebileceği kanısındayız" dedi.
Vang Yi, ABD, Kuzey Kore, Rusya, Japonya, Güney Kore ve Çin'in dahil olduğu "Altılı Görüşmeler"e geri dönülmesini istedi.
Temmuz ayı içerisinde iki kez kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştiren Pyongyang, ABD'yi vurabilecek kapasiteye ulaşıldığını açıklamıştı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, karar toplantısı sonrası, "Bunlar bir nesildir herhangi bir ülkeye uygulanan en zorlayıcı yaptırımlar" açıklamasını yaptı.
ABD Başkanı Donald Trump da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yeni yaptırımların Kuzey'e maliyetinin 1 milyar dolar olacağını ifade etti.
Dışişleri Bakanı Tillerso ise Güney Koreli meslektaşı Kang Kyung-wha ile görüşmesi sırasında yaptığı açıklamayla yaptırımları, "iyi bir sonuç" olarak değerlendirdi.
Yaptırımlar
Tahmini olarak 1 milyar dolar maliyeti olacağı öngörülen yaptırımlar şu konuları kapsıyor:
1- Tüm kömür, deniz ürünü demir ve demir cevheri, kurşun ve kurşun cevheri ihracatı yasaklandı,
2- Ülkeler yeni Kuzey Koreli çalışan kabul edemeyecek,
3- Kuzey Koreli şirketlerle ortak ticari girişim yapılamayacak,
4- Daha fazla Kuzey Koreli seyahat sınırlaması ve mal varlığı dondurulmasının hedefi olacak,
5- BM'ye üye ülkeler 90 gün içinde bu yaptırımları nasıl uygulamaya koyduklarını rapor edecekler.