Paris'teki Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Esed'e ve destek veren ülkelere uluslararası baskının artırılmasını istedi. Suriyeli muhalif grupların da katıldığı toplantıya Rusya ve Çin katılmıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, 'Esed'e sığınma hakkı vermek istemiyoruz. Esed bir an önce gitmeli, bu bölgede barış isteyen herkesin ve komşularının çıkarınadır' diye konuştu.
Suriye Halkının Dostları Grubu'nun üçüncü konferansı bugün Fransa'nın başkenti Paris'te düzenleniyor.
Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'yi Hillary Clinton temsil ediyor.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın bir an önce iktidardan çekilmesi gerektiğini söyledi.
Clinton, Suriye'de geçiş dönemi hükümeti için BM Güvenlik Konseyi'nden bir karar çıkartılmasını önerdi.
Davutoğlu geçiş dönemi hükümeti istedi
107 ülkenin temsil edildiği ve Suriyeli muhalif grupların katıldığı toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye yönetimine yönelik uluslararası baskının artırılmasını istedi ve Suriye'de geçiş dönemi hükümeti kurulması gerektiğine dikkat çekti. Davutoğlu, Suriye yönetimine destek veren ülkelere de bu desteklerine son vermeleri için baskı yapılmasını istedi.
Suriye yönetiminin meşrutiyetini artık kaybettiğini ifade eden Davutoğlu, bu ülkedeki iç savaşın sona erdirilmesi için etkili bir geçiş dönemi hükümetinin işbaşına gelmesinin gerekli olduğunu ifade etti.
Davutoğlu, Suriye Halkının Dostları'nın bir sonraki toplantısını New York'ta BM Genel Kurulu'nda yapması çağrısında bulundu.
Şam yönetiminin güçlü destekçisi Rusya, Tunus ve İstanbul'da olduğu gibi Paris'teki toplantıya da katılmayacak. Çin de yine toplantıları boykot ediyor.
Hollande: Esed gitmeli
Toplantının açılışından konuşan Hollande, 'BM Güvenlik Konseyi'nin bu krizde sorumluluk almasını sağlamalıyız. Herkes politik geçiş sürecini desteklemeli. Esed gitmeli, bu herkesin çıkarına. Bir geçiş hükümeti kurulmalı' diye konuştu.
Hollande, 'Demokratik ve insani yardım için harekete geçilmelidir. Esed'e sığınma hakkı vermek istemiyoruz. Esed bir an önce gitmeli, bu bölgede barış isteyen herkesin ve komşularının çıkarınadır' ifadelerini kullandı.
Rejime yönelik yaptırımların sıkılaştırılması ve Esed'in iktidarı bırakmasını isteyen muhaliflere daha fazla destek verilmesi çağrısında bulunan Hollande, katılımcı ülke temsilcilerine seslenerek, Suriyeli sivillere insani yardımlarını artırmalarını istedi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye'deki krizin derinleşmesi konusunda Rusya ve Çin'in önemli sorumlulukları olduğununu söyledi. Clinton, 'Suriye'ye destek veren Rusya ve Çin bedel ödemeli' dedi.
Clinton: Rusya ve Çin'in sorumluluğu var
Paris'te düzenlenen ''Suriye Halkının Dostları'' toplantısında konuşan Clinton, ''Cenevre'de kabul edilen kararların hayata geçirilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesini istedi.
Clinton konuşmasında, BM Güvenlik Konseyi'nde çıkacak kararın, Cenevre'de alınan kararların uygulanmaması halinde gündeme gelecek yaptırımlara da açıklık getirmesi gerektiğini söyledi.
Clinton, Suriye yönetimini destekleyen Rusya ve Çin'e sert eleştirilerde bulundu.
Bu iki ülkenin Suriye yönetimine verdiği desteğe son vermelerini isteyen Clinton, Suriye'deki krizin derinleşmesi konusunda iki ülkenin önemli sorumlulukları olduğununu söyledi.
Annan planı
Uluslararası önemli kuruluşların temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, Cenevre’de geçen hafta sonu Suriye’de geçiş hükümeti kurulması yolunda ortaya atılan öneri ve Annan planının etkili bir şekilde uygulanması konusu öncelikli olarak gündeme gelecek.
Toplantıdan Suriye rejimine yönelik yaptırımları genişletme, Suriye muhalefetini gelişmiş iletişim olanaklarıyla donatma ve muhaliflere yönelik insani yardımı yoğunlaştırma kararlarının çıkması bekleniyor.
Suriye Halkının Dostları Grubu'nun ilk konferansı bu yıl 24 Şubat'ta Tunus'ta, ikincisi ise 1 Nisan'da İstanbul'da düzenlenmişti.