Başlıca nedeni cinsel yolla bulaşan HPV (insan papilloma virüsü), en etkili korunma yöntemi ise düzenli tarama ve HPV aşısı olan rahim ağzı kanserini, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Irmak Bircan’la konuştuk.
Rahim ağzı kanseri nasıl tanımlanabilir?
Rahim ağzındaki hücrelerden kaynaklanan bir kanser türü... Rahim ağzında iki tip hücre olduğundan, bu kanserin de iki tipi bulunuyor. Her hücreden kanser gelişebilir; yassı hücrelerden kaynaklanan (‘skuamöz hücreli’) kanser türü, vakaların yüzde 95’ini, rahim ağzındaki bez hücrelerinden kaynaklanan kanser türü (‘adeno kanser’) ise yüzde 5’ini oluşturuyor.
Hangi kadınların risk altında?
Kanser genellikle ileri yaş hastalığı olarak karşımıza çıkar. Rahim ağzı kanseri tanısı da ileri yaşlardaki kadınlara konsa da, 20’li - 30’lu yaşlarda, tarama programları sayesinde, kanser öncesi öncü olan lezyonların tanısıyla kanser oranları azaltılabiliyor.
Neler rahim ağzı kanserine sebep olur?
Şimdiye kadar rahim ağzı kanseriyle ilişkilendirilmiş en önemli etken, HPV dediğimiz bir virüs. HPV’nin birçok tipi var ancak biz bunu daha çok siğil yapan virüs olarak biliyoruz. Genital bölgede de siğil yapan HPV’nin, rahim ağzı kanserlerinin tamamında pozitif olduğu gösteriliyor. Daha çok yassı hücrelerde olmakla birlikte, adeno kanser dediğimiz türde de pozitiflikleri var. Ancak her HPV’nin vücuda girmesi mutlaka kanserle sonuçlanacak diye bir şey yok. HPV’nin kanserle ilişkilendirilen en önemli ve en çok görülen tipleri 16 ve 18’dir. 31, 33, 45 gibi tipler de yüksek risklidir. HPV bulaşıcı ancak bulaştığı herkeste enfeksiyon yaratmayan bir virüs. 100 kişiye HPV bulaştığını ve hücresel değişiklik yapmış olduğunu varsayalım; bunlardan sadece bir ya da ikisinde, yaklaşık 10-15 yıllık bir süreç içinde hiçbir müdahale olmamışsa kansere dönüşebilir. HPV’nin bir diğer özelliği de, kana karışan bir virüs olmadığı ve lokal bağışıklık sistemi buna müdahale ettiği için bağışıklık cevabının yavaş gelişmesidir. Virüsün vücuttan atılması bir - bir buçuk yılı bulabilir. Bu yüzden her HPV pozitifliğinden korkmamız gerekmiyor.
SÖYLEŞİNİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN