Paylan, Çavuşoğlu'na '25 milyon belge'yi sordu

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na, bakanlığa ait belgelerin dijital arşivde bulunmamasına ilişkin soru önergesi sundu

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na, bakanlığa ait belgelerin dijital arşivde bulunmamasına ilişkin soru önergesi sundu. Bakanlığın, 2015 sonuna dek 25 milyon belgeyi dijitalize edeceğini belirtmesine rağmen halen söz konusu belgelerin dijital ortamda neden yer almadığını soran Paylan, "Arşivin beklenen sürede açılmaması bir yana, arşiv çalışanlarının birçoğunun Fetullahçı yapı mensubu oldukları gerekçesiyle işten çıkartıldıkları, tüm bu süreçte ise arşivin bir bölümünü yok ettikleri gelen duyumlar arasındadır. Ayrıca, bir süredir çalışmaların yürütülmediği arşiv binasını su bastığı, bu sebepten arşivin ciddi hasar gördüğü yine gelen duyumlar arasındadır" dedi. Paylan'ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun cevaplaması için sunduğu önergede şu sorulara yer verildi: 

1) Arşivi dijitalleştirme projesi devam etmekte midir? Proje şu an hangi aşamadadır? Dijitalleştirme işleminin ne kadarı tamamlanmıştır?

2) Arşiv, söz verilen sürede neden açılmamıştır?

3) Üzerinde gizlilik kararı olan arşiv belgelerinin değerlendirilmesi ne zaman tamamlanacak ve bu belgeler ne zaman araştırmacıların hizmetine sunulacaktır?

4) Çalışanların arşivin bir kısmını yok ettiği duyumları doğru mudur? Doğruysa arşivin ne kadarı yok olmuştur? Yok olanların hangi belgeler olduğu bilinmekte midir?

5) Arşiv binasını su bastığı ve belgelerin zarar gördüğü doğru mudur? Doğruysa, belgelerin ne kadarı zarar görmüş ve kullanılamaz hale gelmiştir?

6) Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı arşivlerinin önemi düşünüldüğünde, arşivin bu kadar korunaksız bırakılması ve belgelere gereken özenin gösterilmemesinin nedenleri nelerdir?

7) Arşiv neden 1919 tarihinden başlamaktadır?

8) Bu arşivin 1919 yılından itibaren başladığı belirtilmekle beraber bazı yetkililer tarafından 1919’dan öncesine ait belgelerin de arşivde yer aldığı dile getirilmiştir. Bu arşivde, Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunmayan, Osmanlı Hariciye Nezareti’ne ait belgeler de bulunmakta mıdır?

Kategoriler

Güncel