Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yayınladığı son raporunda, su kaynakların hızla azalması nedeniyle, 2040’a kadar dünyadaki her 4 çocuktan birinin yani yaklaşık 600 milyon çocuğun ölüm, hastalık ya da su eksikliği yaşayacağını belirtti.
Dünya Su Günü’nde yayınlanan “Gelecek için Susamak” raporu iklim değişikliği, giderek artan kuraklıklar ve dünyanın birçok yerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle güvenli su kaynaklarının hızla tükenmesinin çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor.
Rapora göre, her geçen yıl suya olan talep arttığı, buna rağmen güvenli su kaynakları azaldığı için dünyada 36 ülke "son derece ciddi su sıkıntısı" yaşıyor. Hem nüfusun hem de su talebinin artmasıyla, 2050 yılına kadar gezegendeki her bir kişinin kullanabileceği su miktarının yüzde 50 oranında düşeceği belirtiliyor.
"Toplu eylem şart"
Rapor hakkında konuşan UNICEF Genel Müdürü Anthony Lake, “ Su hayati önem taşıyor. Onsuz hiçbir şey büyüyemez. Fakat dünyanın her yerinde, milyonlarca çocuk güvenli suya erişemiyor – hayatlarını tehlikeye atıyor, sağlıkları zayıflıyor ve geleceklerini riske atıyorlar. Bu kriz kolektif eylem yapılmadıkça büyümeye devam edecek” dedi.
Kuraklığın en çok vurduğu yerler Afrika ve Ortadoğu
Dünyada her gün beş yaş altı 800'den fazla çocuk temiz su ve hijyene erişimi olmadığı için ishalden hayatını kaybediyor. Aynı koşullarda büyüyen beş yaş altı 156 milyon çocuk da geri döndürülemez fiziksel ve zihinsel zararlara maruz kalıyor. Küresel olarak kadın ve kızlar ise su toplamak için her gün 200 milyon saat harcıyor.
Kuraklığa bağlı olarak kıtlık yaşanan Somali, Güney Sudan ile Nijerya ve çatışmaların yaşandığı Yemen'de 1,4 milyon çocuğun aşırı derecede yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski bulunuyor. Etiyopya'da 9 milyondan fazla kişinin bu yıl temiz içme suyuna erişimde sıkıntı yaşayabileceği belirtiliyor.
Raporun İngilizcesini okumak için tıklayın.