Mardin'in Midyat İlçesi Anıtlı Köyü'nde bulunan ve Süryani Ortodoksların ilk manastırı olarak bilinen Meryem Ana Manastırı'nda (Anıtlı), gönüllü din adamının 4 yıl önce göç etmesi üzerine kilisede ayin yönetecek kimse kalmadı. Köydeki Süryani vatandaşlar, Mardin Metropolitliği'nden kiliselerine bir din adamı atanmasını istediklerini ama yanıt alamadıklarını söyledi.
Midyat'a bağlı Anıtlı Köyü'nde bulunan ve İsa Peygamber döneminde kendisini ziyarete gelen İranlılar tarafından yapıldığı söylenen Meryem Ana Manastırı'na 4 yıldan beri din adamı gelmedi. Yaklaşık 200 nüfuslu Anıtlı Köyü'nde yaşayan Süryani Ortadoksların ibadet ettiği manastırda, din adamının bulunmaması şikâyetlere neden oluyor.
Mardin Kırklar Kilisesi Baş Papazı Gabriel Akyüz, Meryem Ana Manastırı'nın Hz. İsa'nın yaşadığı dönemde, kendisini ziyarete gelen İranlılar tarafından yapıldığını anlattı. Akyüz, 'İsa Peygamberi ziyarete gelen İranlılar, burada ilk taşı kendileri koyarak inşa etti. O günden beri İranlılar, bu manastıra büyük önem veriyor. Süryani Ortadoksların ilk manastırı olarak biliniyor. Eskiden İran şahları sık sık burayı ziyaret eder, her türlü hizmetini karışlardı' dedi.
Anıtlı Köyü'nde yaşayan Süryani vatandaşlardan Reşat Aciz de, 'Ben burada oturuyorum. Mardin Metropolitliği'nden defalarca ayin yapacak, yönetecek din adamı görevlendirmelerini istedik ama kimse bizlere kulak asmıyor. Dünyanın her yerinden gelen yerli yabancı turistler var ama, bırakın din adamını, tercümanlık yapacak kimse yok. Gelenler sadece fotoğraf çekip gidiyor' diye konuştu.