HDP Milletvekili Garo Paylan, 13 Ocak günü Meclis'te yaptığın konuşmanın Meclis Başkanı tarafından engellenmesi ve üç oturum ceza alması sebebiyle, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu
HDP Milletvekili Garo Paylan, 13 Ocak günü Meclis'te yaptığın konuşmanın Meclis Başkanı tarafından engellenmesi ve üç oturum ceza alması sebebiyle, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.
13 Ocak Cuma günü Anayasa değişiklik teklifinin 11. maddesi tartışılırken, Meclis'te yaptığı konuşmada soykırım ifadesini kullandığı için AK Parti ve MHP milletvekillerinin sert tepkisine maruz kalan Paylan, bu durumu Meclis dokunulmazlığının ihlali ve ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılması olarak nitelendirdi. Paylan, Anayasa Mahkemesi'ne başvurusunun yanı sıra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, içtüzüğe aykırı olması sebebiyle verilen kararlardan dönülmesini talep eden bir dilekçe iletti. Paylan, başvuru ve dilekçe hakkında şu ifadeleri kullandı: "13 Ocak’ta Anayasa değişiklik teklifinin 11. maddesi üzerine yaptığım konuşmada kullandığım “soykırım” ifadesi üzerine konuşmam engellenmiştir. Daha önce kürsüden bu ifadeyi defalarca kullanmış olmama rağmen, Genel Kurul’da bulunan milletvekilleri sataşmaya başlamış, Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın’ın açıkça ortaya koyduğu taraflı tutum ile söz hakkım gasp edilmiştir. Sataşmalar nedeniyle kullanamadığım süreyi doldurmak için 5 dakikalık ek süre talep ettiğimde ise “Kusura bakmayın, yok öyle bir yağma” sözleriyle Meclis Başkanlığına asla yakışmayacak bir üslupla konuşmam engellenmiş ve oturuma ara verilmiştir. Bu, hem vahim bir Anayasa ihlali hem de Meclis’in işleyişinin olmazsa olmazı kürsü dokunulmazlığı ve ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılmasıdır. TBMM tutanağından da anlaşılacağı üzere Meclis Başkan Vekili diğer yasama üyelerinin teklifiyle, TBMM’de hem farklı bağlamlarda hem de 1915’i anlatmak için onlarca defa kullanılmış olan ‘soykırım’ ifadesininin tutanaktan çıkarılmasını karar altına almıştır. Kürsüden 'Halkımın başına gelen felakete ben Soykırım diyorum' dediğim için TBMM İçtüzüğünün 161’inci maddesine dayanarak hakkımda üç birleşim yasama faaliyetinden uzaklaştırma cezası verilmiştir. Hukuksuzca verilen bu ceza ve maruz kaldığım uygulamalar sebebiyle Anayasa Mahkemesi’ne 13.01.2017 tarihli 57’nci birleşimdeki eylemli içtüzük ihlaline ilişkin başvuruda bulunduğumu, ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına içtüzüğe aykırı olması sebebiyle verilen kararlardan dönülmesini talep eden bir dilekçe ilettiğimi bilgilerinize sunarım."