İş insanı ve hayırsever Ruben Vardanyan Suriye, Lübnan ve Irak vatandaşı 100 çocuğa burs vereceğini açıkladı.
Son yıllarda Ermeni Diasporasının en çok bilinen isimlerinden biri haline gelen Ruben Vardanyan Rusya’da yatırım bankacılığı ile iş hayatında öne çıkmış bir yönetici. Vardanyan bunların yanında önemli bir girişimci ve hayırsever. Vardanyan 19 Kasım’da Ermenistan’daki Amerikan Üniversitesi’nin (AUA) 25. yılı için Los Angeles’daki Beverly Wilshire Hotel’de düzenlenen gecede açılış konuşması için sahne aldı ve sevindirici bir haber verdi. Vardanyan Suriye, Lübnan ve Irak vatandaşı 100 çocuğa burs vereceğini açıkladı.
Vardanyan eşi Veronika Zonaberd ile birlikte kurdukları eğitim fonu ile bu öğrencilerin dünyadaki herhangi bir uluslararası kolej ve Dilican’da kendi kurdukları kolejden yaralanabileceklerini söyledi. Vardanyan bu 100 öğrencinin Suriye, Lübnan ve Irak vatandaşları arasından seçileceğini açıkladı.
“100 yıl önce birçok Arap aile çok zengin olmadıkları halde o zaman yetim çocuklar olan dedelerimize ve ninelerimize kucak açtılar. Onlar olmasaydı biz bugün varlığımızı sürdüremezdik. Şimdi, 100 yıl sonra teşekkür sırası bizde, şimdi de biz yardım edeceğiz” diyen Vardanyan’ı salon alkışlar ile karşıladı. Vardanyan konuşmasında Yakın Doğu’nun soykırım sonrasında birçok Ermeni’ye vatan olduğunu hatırlattı. İyi bir eğitimin insan için olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Vardanyan’a göre hayal etmek ve kendine inanmak başarının ilk adımı.
Vardanyan ayrıca “Eğitim sadece gelecek için bir yatırım değil, bugün için de hayatidir. 21. yüzyılda eğitim sadece sosyal alanlarda değil ekonomik alandaki başarının da sırrı. Bugün artık ülkelerin zenginlikleri topraklarının büyüklüğü ya da o topraktan ne kadar petrol çıktığıyla değil, o topraklar üzerinde yaşayan zeki ve eğitimli insanlar ile ölçülüyor” dedi.
Hmayak’ın torunu Ruben
Vartanyan’ın aile hikayesinde 1915’in önemli bir yeri var. 1915 Soykırımı sırasında yetim düşen yüzbinlerce çocuktan biri de Vardanyan’ın dedesi Ruben. Babası ve ağabeyleri katledilen Ruben, Arceş’den (Erciş) annesi ve kız kardeşleri ile yürüyerek Doğu Ermenistan’a varmaya çalışırken yolda annesini ve diğer aile üyelerini de ölüme teslim eder. 9 yaşında kimsesiz bir çocuk olarak Near East Relief Foundation yetimhanesi tarafından korunmaya başlar.
Vardanyan ailesinin hikayesini hiç bir zaman unutamayan Ermenilerden. Genç yaşında Harvard’da Bostonlu bir Ermeni olan Nubar Afeyan ile tanıştı. İki kafadar bundan sonra yeteneklerini, enerjilerini, tecrübelerini ve paralarını nasıl Ermeniler ve Ermenistan’ın yararına kullanacaklarını düşünmeye başladılar. Bugün gördüğümüz Idea Foundation ve projeleri bu dostluk ile başlıyor.
“Ermenistan 25 yıllık bir Cumhuriyet ama Ermeni Uygarlığı 5000 yaşında, bu mirasın üzerine yeni bir şey inşa etmeliyiz. Kurban psikolojisinden artık kurtulup geleceğin inşası ile ilgilenmeliyiz” diyen Vardanyan son röportajlarından birinde AURORA ödülünün bu yıl Türkiye’den bir adaya verilmesinden mutluluk duyacağını belirtmişti
İş insanlığından hayırseverliğe
Vardanyan, Rusya ve yurtdışında tanınmış yatırım bankacılarından biri. Troika Dialog’un CEO’su ve hissedarlarından biri olan Vardanyan Sberbank Yönetim Kurulu başkanı ve İcra Direktörü danışmanlığını da yapıyor. Ruben Vardanyan son yıllarda sadece kendi özel finansal ve yardım işleri ile ilgilenmekte. Kurucularından olduğu IDeA Vakfı ( Initiatives for Development of Armenia-Ermenistan’ın gelişimi için Girişimler) uzun dönemli projeleri ile Ermenistan’da kalkına ve güçlü bir gelecek ve modern bir yaşam modeli oluşturmayı hedefliyor. Vardanyan ayrıca Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı anma etkinliklerinde oldukça ses getiren George Clooney gibi ünlü Hollywood yıldızları ve farklı insan hakları savunucularının katılımı ile gerçekleştirilen ve 1915’te hem ‘kurtaranların’ hem de ‘kurtulanların’ hikâyelerine odaklanan ‘100 Hayat’ projesinin de kurucularından.