Tiyatro sahnesinde bazı aksaklıklar vardır ki, insana “Yok artık, bu kadarı da olmaz!” dedirtir, hepsi art arda gelir ve bütün bunlar sizi üzeceği yerde güldürür. İşte geçen sezon Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde sahnelenmeye başlayan ‘Yoldan Çıkan Oyun’, bu tür bir oyun.
Hayatlarının herhangi bir döneminde amatör ya da profesyonel olarak tiyatroyla uğraşmış olanlar bilir, sahnede mutlaka ama mutlaka bir şeyler ters gider. Oyunculardan biri repliğini unutur, açılması gereken bir kapı kilitli kalır, biri olmayacak yerde sahneye dalar ya da iki replik arasında herkese saatlerce sürmüş gibi gelen bir sessizlik olur. Bütün bunlar, kulis dilinde ‘nazarlık’ olarak bilinen, ufak tefek hatalardır. Ne oyunu bozmaya yeter, ne de oyuncunun moralini düşürmeye. Ancak bazı aksaklıklar vardır ki, insana “Yok artık, bu kadarı da olmaz!” dedirtir. Aksilikler bir türlü oyuncuların yakasını bırakmaz, aklınıza gelebilecek ne kadar talihsizlik varsa hepsi art arda gelir ve bütün bunlar sizi üzeceği yerde güldürür. İşte geçen sezon Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde sahnelenmeye başlayan ve izleyicileri gerçek anlamda kahkahaya boğan ‘Yoldan Çıkan Oyun’, bu tür bir oyun. İki perdelik çılgın komedi, bu sezon da 14, 28 ve 29 Aralık’ta Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde izleyicilerle buluşacak.
Henry Lewis, Jonathan Sayer ve Henry Shields tarafından kaleme alınan ve İngiltere’nin ünlü West End sahnesinin son dönemlerdeki en başarılı oyunlarından biri olan ‘Yoldan Çıkan Oyun’ (The Play that Goes Wrong), galasını 2014 yılında West End Duchess Theater’da yapmış olsa da, konu biraz daha eskiye dayanıyor. Cornley Polytechnic Drama Society adlı tiyatro grubunun, 1920’lerde yaşanmış bir cinayet hikâyesini sahnelemek istemesiyle başlayan olay örgüsü, oyunun karakterlerinin başına imkânsız denebilecek, sonu gelmez terslikler zincirini getiriyor. Oyun içinde oyun mantığıyla kurgulanan eser, ‘Malikânede Cinayet’ adlı polisiye oyunu sahneye koymaya çalışan amatör tiyatro kumpanyasının, işi tam anlamıyla eline yüzüne bulaştırmasını konu alıyor. Önceki yıl Laurence Olivier Ödülleri’nden En İyi Komedi ödülüyle dönen ve 2014’te Whatsonstage.com’un En İyi Yeni Komedi seçtiği ‘Yoldan Çıkan Oyun’, aralarında Tom Hardy ve J.J. Abrams’ın da bulunduğu birbirinden ünlü isimleri tiyatro salonuna çekmeyi başarmıştı.
Oyun Türkçeye Mehmet Ergen tarafından çevrildi ve dört dörtlük bir performansla sahnelendi. Gencecik yönetmen Lerzan Pamir harika bir iş çıkarıyor. Daha önce, yine Mehmet Ergen’le birlikte Türkçeye uyarladığı ‘Seni Seviyorum, Mükemmelsin, Şimdi Değiş’ oyunuyla ismini duyuran Pamir, büyük bir yetenek ve emek isteyen işin altından alnının akıyla kalkıyor. Oyunda rol alan Bartu Küçükçağlayan, Defne Koldaş, Gökçen Gökçebağ, Güliz Gençoğlu, Kemal Kayaoğlu, Kubilay Çamlıdağ, Öner Erkan ve Sarp Apak arasından hangisi daha başarılı diye soracak olursanız, buna cevap vermek güç. Yine de, ekrandaki komedi dizilerinden tanıdığımız Apak ile Küçükçağlayan’ı ayrı bir yere koyabiliriz, çünkü oyun boyunca, özellikle de kahkahalarınız otomatiğe bağlandığında, onları sahnede görür görmez gülmeye başlıyorsunuz. İşin en kötü tarafıysa, iki kahkaha arasında yapılan bazı esprileri kaçıyor olmanız. Özellikle Apak’ın bütün bu aksilikler olup biterken seyirciye hiçbir şeyi ‘çaktırmama’ çabaları ve Küçükçağlayan’ın her an değişen mimikleri, kahkaha desibellerine tavan yaptırıyor. Oyunun temposu tek bir dakika bile düşmüyor ve bir yerden sonra bazı aksiliklerin oyunun parçası mı olduğunu, yoksa tesadüfen mi meydana geldiğini anlayamayacak hale geliyorsunuz.
Sözün özü, ‘Yoldan Çıkan Oyun’, tiyatro oyunlarında ağlatmanın güldürmekten daha kolay olduğu yönündeki ezberi bozuyor. İki kez izlediğim bu oyuna bu yıl bir kez daha gitmeye kararlıyım. Bu, moralinizin bozuk olduğu, karanlık, kasvetli, yağmurlu bir günde kendinize vereceğiniz en güzel armağan. Gülmekten yanaklarınızın acıyacağını garanti ediyorum.