Feride Berşe'yi kaçıranlara 82 yıl hapis

Feride Berşe’yi uzun süredir taciz eden ve 18 Haziran 2015’te kaçıran Ahmet Aydın ve ona yardım edenlerin yargılandığı davanın karar duruşması bugün görüldü. Ahmet Aydın 36 yıl 6 ay, diğer sanıklar toplam 46 yıl hapis cezası aldı.

Kendisini uzun süreden beri taciz eden Ahmet Aydın ve dört arkadaşı tarafından Muğla’dan kaçırılan Berşe, arkadaşlarına mesaj atarak yardım istemişti. Bunun üzerine polise giden arkadaşları polisin “rızası var”diyerek harekete geçmemesi üzerine sosyal medyada bir eylem düzenlemişti. #FerideNerede etiketiyle başlatılan kampanya sonuç vermiş ve polis teknik takip başlatmak zorunda kalmıştı.

Teknik takip ve sosyal medyadan başlatılan eylem sonucu Feride, 20 Haziran’da alıkonulduğu Adana’nın bir köyünde bulunmuştu. Feride’yi kaçıran Ahmet Aydın ve Savaş Özkanoğlu savcılık ifadesinin ardından tutuklandı.

Polis: Meseleyi toplumsallaştırmayın

Bugün Konya Ereğli’de görülen karar duruşması öncesinde, farklı illerden gelen kadınlar mahkeme önünde “Erkek adalet değil, Kadınlar kazanacak” pankartıyla basın açıklaması yaptı. Kadınların Feride Berşe’yle dayanışmak üzere slogan atması üzerine polisler  “Hassas bir dönemden geçiyoruz, slogan atarak meseleyi toplumsallaştırmayın” dedi. Bunun üzerine kadınlar, polislere “Erkek adalet değil, gerçek adalet” sloganlarıyla karşılık verdi.

sendika.org’da yer alan habere göre, Berşe’nin avukatları söz alarak iyi hal ve tahrik indirimlerinin kadına yönelik şiddet davalarında çok kez uygulandığını ve bunun sonucunda cezasızlık verildiğini hatırlattı.

Avukatlar zaten sanıkların herhangi bir pişmanlık sergilemediğini, aksine mahkemeyi yanıltmaya yönelik davranışlarda bulunduğunu söylediler.

Avukatlar son olarak bütün ifadeleri çelişkili olan sanıkların cezasının mümkün olduğunca alt sınıra uzak verilmesini talep etti.

Ahmet Aydın 36 yıl 6 ay, diğer dört sanık toplam 46 yıl hapis cezası aldı.

"Yaşamı savunan kadınların sesi"

Karar öncesi bir basın açıklaması yapan "Feride İçin Adalet Girişimi" şunları kaydetti: 

"Feride’nin sesine ses olan hayattan koparılmasını önleyen kadınlar “Feride’yi bulduk, davanın da takipçisiyiz” diyerek erkek adalete karşı kadın dayanışmasının sesi adliye önünde yankılandı.  Yaşamı savunan tüm kadınların sesi adliyede yankılandıkça Feride için adalet arayışımız güç buldu. Feride’yi bularak bir kişi daha eksilmeyen kadınlar 8 Şubat’ta Balıkesir’de eski nişanlısı tarafından kaçırılan Gizem’i de aynı dayanışma ve inatla buldu. 

Feride’nin davası yaşamdan yana olanların davasıdır. Her duruşmada olduğu gibi bugün de kadına yönelik şiddetin karşısında yalnız değiliz ve buradayız. Erkek şiddetinin ve erkek egemen adaletin karşısında kadına yönelik tüm baskılar ortadan kalkana kadar mücadeleye devam edeceğimizi haykırıyoruz."

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları

Etiketler

Feride Berşe


Yazar Hakkında