173’ü sivil 240 kişinin hayatını kaybettiği 1491 kişinin yaralandığı 15 Temmuz darbe girişimi sonrası devlet kademesinde büyük bir gözaltı, tutuklama ve açığa alma operasyonu yürütülüyor . Çarşamba günü itibariyle, TSK, kamu kurumları ve yargıya uzanan soruşturma kapsamında yaklaşık 2 bin kişi tutuklandı, 50 bini aşkın kamu personeli görevden alındı. Soruşturma ve tasfiye ve gözaltıların süreceği anlaşılıyor.
15 Temmuz günü icra edilen darbe girişimi çok sayıda cana maloldu. TBMM, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bombalandığı çok sayıda kurumun saldırıya uğradığı gece boyunca süren çatışmalarda asker ve polislerin yanısıra darbe girişimcilerin açtığı ateş sonucu çok sayıda sivil de hayatını kaybetti. Anadolu Ajansı’nın açıkladığı son rakamlara göre 173’ü sivil 240 kişi hayatını kaybetti, 1491 kişi de yaralandı. Ajansa göre hayatını kaybeden 240 kişinin arasında 62 polis, 5 asker var. Yine ajansa göre darbe girişimde bulunanlardan 24 kişi öldürüldü, 50 kişi yaralı olarak ele geçirildi.
Darbe girişiminin bastırılmasın ardından başlatılan operasyonlarda ise binlerce kişi gözaltına alındı, kamu kurumlarından çok sayıda kişi açığa alındı. Darbe girişimi sonrası Türkiye genelinde 118 general ve amiral gözaltına alındı. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün de aralarında bulunduğu 85 general ve amiral çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, iki tuğgeneral serbest bırakıldı.
62 askeri lise öğrencisi tutuklu
Gazetemizin yayına hazırlandığı Çarşamba akşamı gelen son bilgilere göre, darbe girişiminin ardından başlayan soruşturma sürecinde gözaltına alınan asker sayısı 6746’ya çıktı. Gözaltına alınanlar arasında zorunlu askerlik yapan erler ve 436 askeri lise öğrencisi de bulunuyor. Çarşamba akşamı itibariyle Kuleli Askeri Lisesi’nde okuyan, yaşları 14 ve 17 arasında değişen 62 öğrenci tutuklandı. 1258 TSK personeli de tutuklu bulunuyor; tutukluların 107’sini general ve amiraller oluşturuyor. Yani TSK’nın üst düzey komuta kademesinin yaklaşık yüzde 30’u tutuklu durumda.
Emniyet Müdürlüğü personeli 43 polis tutuklandı, 121 polis gözaltına alındı. Ayrıca 3 vali yardımcısı ve 3 kaymakamın gözaltına alındığı, 2 vali yardımcısının tutuklu olduğu belirtiliyor. Kamu personeli hakkında yapılan operasyonlarda da 50 kamu görevlisi gözaltına alındı, 25 kişi tutuklandı.
Akademiye düzenlenen operasyonlarda da 34 akademisyen gözaltına alındı, 1 akademisyen tutuklandı.
Yargıda gözaltılar
Soruşturma sürecinin bir ayağı da yargıya uzanıyor. Son bilgilere göre adli ve idari yargıda devam eden soruşturma süreci sonunda toplam 1005 hakim ve savcı gözaltına alındı, 597 hakim ve savcı tutuklu. Ayrıca 51 Yargıtay üyesi ve 32 Danıştay üyesi gözaltında bulunuyor. İki Anayasa Mahkemesi üyesi ve dört HSYK üyesi de gözaltında.
Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre askeri yargıda görevli tüm askeri hakim ve savcılar hakkında soruşturma başlatıldı, bu kapsamda 262 askeri hakim ve savcı görevden uzaklaştırıldı.
Devlette büyük operasyon
Darbe girişiminin ardından bakanlıklar ve kamu kurumlarında on binlerce personel tasfiye edildi. Gazetemizin yayına hazırlandığı Çarşamba günü itibariyle toplam 55 bin 578 kamu görevlisinin görevden alındığı belirtiliyor.
Darbe girişimi sonrası, Hükümet tarafından Fetullah Gülen hareketi yandaşlarına yönelik yapıldığı ifade edilen tasfiye süreci Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı, MİT, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nda başladı. En büyük tasfiye süreci ise Milli Eğitim Bakanlığı’nda yaşandı, Milli Eğitim Bakanlığı, 15 bin 200 personelin açığa alındığını duyurdu. Çarşamba günü itibariyle 6 bin 538 Milli Eğitim personeli daha görevden uzaklaştırıldı. Ayrıca özel eğitim kurumlarında görev yapan 21 bin öğretmenin de lisansı iptal edildi. Böylece 42 bin 738 öğretmenin MEB çalışanının görevine son verilmiş oldu. Böylece toplamda ise 50 bin aşkın kamu görevlisi görevden alınmış oldu.
Dört rektör açığa alındı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bütün devlet ve vakıf üniversitelerinin dekanlarının istifasını istediğini açıkladı. YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre 1176’sı devlet, 401’si vakıf üniversitesinde görev yapan dekanların tümü istifa etti. Fakat bu açıklama üzerine Üniversitesi rektörlüklerinden ve dekanlardan henüz bir açıklama gelmiş değil.
Öte yandan YÖK Gazi, Dicle, Yıldız Teknik ve Yalova Üniversitesi rektörlerinin açığa alındığını duyurdu.
Gazi Üniversitesi'nde Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Dicle Üniversitesi'nde Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, YIldız Teknik Üniversitesi'nde Prof. Dr. İsmail Yüksek, Yalova Üniversitesi'nde Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu rektör olarak görev yapıyordu.