22 yıldır tutuklu bulunan İlhan Sami Çomak’ın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında Çomak’a yine tahliye çıkmadı. Bir sonraki duruşma 28 Eylül’de.
İstanbul Çağlayan Adliyesi, 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, 1994 yılında Çomak’ın ifadesini işkenceyle aldığı öne sürülen polislerden U.K. SEGBİS yöntemiyle tanık olarak ifade verdi. Duruşmada, Karabay olayı hatırlamadığını iddia ederek, Çomak'ın ifadesini baskı altında almadıklarını öne sürdü. Ardından Çomak'ın ifadesini alan polislerden Y.A., SEGBİS yöntemi ile dinlendi. Sinop İl Emniyet Müdürlüğü'nde müdür yardımcısı olarak görev yaptığını belirten Y.A., sadece birkaç ismi hatırladığını ve durumun orman yangını ile ilgili bir olay olduğunu hatırladığını söyledi. Dosyadaki bilgilerin teşhis ve yüzleşmelerle doğrulandığını iddia eden Y.A., Çomak'ın ifadesini baskı altında almadıklarını savundu.
Bunun üzerine Çomak, “bana işkence yapanlardan biri bu polisti” dedi. Daha sonra Çomak’ın avukatı Fırat Aydınkaya, polislerin tanık olarak dinlenemeyeceğini belirterek itiraz etti ve “heyetinizin aleyhte delil yaratmak için dinlediği polislerin beyanları yok hükmündedir” dedi. Avukat Aydınkaya, itirazının ardından kovuşturmanın genişletilmesini talep etti.
Savcılık makamı daha önceki kararın yeninden onanmasını talep etti.
Çomak’ın avukatlarının kovuşturmanın genişletilmesi ve delillerin yeniden değerlendirilmesi talebi Mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Dava, 28 Eylül’e ertelendi.
Dava sonrası duruşmayı takip edenler, adliye koridorlarında “İlhan Sami Çomak yalnız değildir” sloganları attı.
Ne Olmuştu?
İlhan Sami Çomak, 1994 yılında 21 yaşında bir üniversite öğrencisiyken tutuklanmış, dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından 2000 yılında “bölücü faaliyetlerde bulunma” suçundan idama mahkum edilmişti. Sonrasında iyi hali dikkate alınarak cezası ağırlaştırılmış müebbete çevrilen Çomak, kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu. AİHM 2007 yılında Çomak’ın adil yargılanmadığına hükmetti. Bu karara dosya ancak 6 sene sonra, 2013’te yeniden açıldı.