Almanya Federal Meclisi’nde kabul edilen tasarının ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Tarihi çarpıtarak hakikat gibi sunan bu tür ithamlara bilimsel alanda cevap verilmesi için faaliyetlerde bulunulması” için üniversitelere ve akademisyenlere harekete geçme çağrısında bulundu.
2 Haziran’da Almanya Federal Meclisi'nde Ermeni Soykırımı Tasarısı’nın onaylanmasından sonra Yükseköğretim Kurulu'ndan da (YÖK) üniversitelere ve akademisyenlere hitaben "harekete geçin" çağrısı geldi. AA’nın haberine göre konunun üniversitelerde bilimsel zeminde ele alınması ve tartışılması gerektiğini söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, uluslararası nitelikte akademik bir konferans düzenlenmesi çağrısı yaptı.
"1915 tarihi meseledir”
Saraç, "sözde Ermeni soykırımı iddiaları" olarak nitelediği olayların, "dünya kamuoyunu yıllardır maksatlı bir şekilde yanıltmaya yönelik olarak ortaya atıldığını" öne sürdü. 1915'te yaşananların tarihi meseleler olduğunu ifade eden Saraç, bunun ülkelerin iç siyasetine alet edilerek parlamentoların onayına sunulmasını doğru bulmadıklarını dile getirdi.
“Akademik camiaya büyük görevler düşüyor”
Uluslararası arenada sık sık gündeme getirilen konunun bazı ülkelerce, "devleti ve milleti töhmet altında bırakan kararlara imza atılır hale getirildiğini" söyleyerek, bunun kabul edilemez olduğunu ifade eden Saraç, şunları söyledi: "Alman Federal Meclisi'nde Ermeni iddialarına ilişkin alınan karara karşı konu, üniversitelerde bilimsel zeminde ele alınmalı ve tartışılmalıdır. Meselenin siyasi ve politik platformdan çıkarılıp, bilimsel düzeyde tartışılması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu kapsamda, bütün akademik camiaya büyük görevler düşmektedir. Üniversitelerimizin ve dolayısıyla akademisyenlerimizin konuya ilişkin harekete geçmesini istemekteyiz. Bu iddialar, uluslararası nitelikte gerçekleştirilecek akademik bir konferansta ele alınmalıdır. Tarihi çarpıtarak hakikat gibi sunan bu tür ithamlara bilimsel alanda cevap verilmesi için faaliyetlerde bulunulmasının doğru olduğunu düşünmekteyiz."