Aurora Ödülü, 30 bin çocuğun hayatını kurtaran Barankitse'nin oldu

Aurora Ödülleri, 24 Nisan’da Yerevan’da düzenlenen ödülle sahibini buldu. Burundi'de iç savaş sonucu yetim kalan çocukların bulunduğu Maison Shalom Yetimhanesi’nin kurucusu Marguerite Barankitse ödüle layık görüldü.

Olağanüstü zor koşullar altında insanlık için mücadele edenlere verilmesi planlanan Aurora Ödülü’nün ilki, dün akşam Yerevan’da düzenlenen törenle sahibini buldu.

Burundi’de iç savaş sırasında yüzlerce yetimin hayatını kurtaran Marguerite Barankitse, 1 milyon dolarlık Aurora Ödülü’ne layık görüldü. 

Ödülünü Ödül Komitesi Başkanı, oyuncu George Clooney’den alan Barankitse konuşmasında, “Değerlerimiz insani değerlerdir. Şefkat, onur ve sevgin olduğunda seni hiç birşey korkutamaz, hiçbir şey durduramaz. Hiçbir ordu, hiçbir nefret, hiçbir infaz, hiçbir infaz seni durduramaz” dedi. 

Aurora Ödülü’nün kazananı Barankitse, 100 bin dolarlık ödülünü aldıktan sonra, kendisine ilham veren kurum ve kuruluşlara 1 milyon dolar bağışlanmasına ön ayak olacak. Barankitse, 1 milyon doların mülteci ve yetim çocukların rehabilitasyonuyla ilgili çalışan ve çocuk yoksulluğunu önlemeye çalışan “Fondation du Grand-Duc et de La Grande-Duchesse du Luxembourg” ve “Fondation Jean-François Peterbroeck”(JFP Foundation) kuruluşlarına dağıtılacağını belirtti.  

Ödülü verirken bir konuşan yapan George Clooney de “Marguerite Barankitse’in cesareti, adanmışlığı ve fedakarlığı;hakları ihlal edilen ve dayanışmaya en çok ihtiyacı olanlar adına bizim de ayağa kalkmamız gerektiğini gösteriyor” dedi.  

Marguerite Barankitse'nin, Burundi’de patlayan iç savaştan bu yana yaklaşık 30 bin yetimin hayatını kurtardığı tahmin ediliyor. Barankitse ayrıca 2008 yılında bir hastanenin kurulmasına ön ayak oldu ve bu hastanede bugüne kadar 80 bin hasta tedavi oldu. 

İlk Aurora Ödül Töreni'nde Marguerite Barankitse dışında dört aday daha vardı. Pakistan’ın Lahor şehrinde faaliyet gösteren ve seks işçilerine yardım eden Bonded Labour Liberation Font’un gönüllülerinden Syeda Ghulam Fatima; Sudan’daki savaş sırasında bölgedeki tek doktor olan Dr. Tom Catena ve  Togolu Katolik Rahip Bernard Kinci.



Yazar Hakkında