Uluslararası Af Örgütü, Türkiye ile Avrupa Birliği anlaşmasının imzalanmasının ardından, pek çok Suriyelinin ülkelerine geri gönderilmeye başlandığını açıkladı.
Uluslararası Af Örgütü yayınladığı raporla, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında yapılan mülteci anlaşmasından sonra binlerce Suriyeli mültecinin Suriye’ye geri gönderilmeye başladığını açıkladı. BBC Türkçe’nin haberine göre, Türkiye'nin Suriye sınırında saha araştırması yapan örgüt, Türkiye'den yetkililerin sınır şehirlerinde yaşayan en az 100 kadar kadın, çocuk ve erkeğin her gün Suriye'ye geri gönderildiğini aktardı.
Af Örgütü'nün geri gönderilen veya gönderilme korkusu yaşayan Suriyeli mültecilerle yaptığı görüşmelerin ardından yayımlanan rapora göre geri göndermeler, Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası anlaşmalara aykırı.
Birkaç bin mülteci gönderilmiş olabilir
Uluslararası Af Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, “AB liderleri sınırlarını kapatmak için içinde bulundukları çaresizlik yüzünden en basit gerçekleri bile unuttular: Türkiye Suriyeli mülteciler için güvenli bir ülke değil ve her geçen gün daha da az güvenli hale geliyor” dedi.
Dalhuisen ayrıca, “Türkiye'nin Suriyeli mültecilere yönelik korumasını geliştirmek için baskı yapmak bir yana, AB tam aksini teşvik ediyor” dedi. Dalhuisen açıklamasında “Geçen yedi-dokuz hafta içerisinde Türkiye'nin Suriye'ye birkaç bin mülteciyi Suriye göndermiş olması büyük ihtimal. Eğer anlaşma planlandığı gibi ilerlerse, AB'nin Türkiye'ye gönderdiklerinin de aynı kaderi paylaşması riski büyük.”
Üç küçük çocuk da geri gönderildi
Örgüt, raporunda geri gönderilenler arasında annesi ve babası olmayan üç çocuk, sekiz aylık hamile bir kadın gibi korumaya ihtiyaç duyan kişiler olduğunun da altını çizdi. Raporda ayrıca Suriyelilere, Türkiye'de yapılan kayıt işlemlerinin artık daha zor hale geldiği ve bu nedenle sağlık hizmetlerine ulaşmakta sıkıntılar yaşayan mülteciler olduğu söyleniyor.
Raporda Hatay'daki Suriyeli mültecilere göre kayıt olmaya çalışan bazıları gözaltına alındığı ve kayıt belgeleri olmadığı ortaya çıkan digger mültecilerle birlikte Suriye'ye geri dönmeye zorlandığı belgeleniyor. Ayrıca geçen ay Halep'ten Türkiye'ye sığınmak için sınıra gelen ancak sınırın 20 kilometre ötesinde kamplarda tutulan yaklaşık 200 bin mültecinin yaşam koşullarının da iyi olmadığını belirtiyor. Raporda sınırdaki sınır kontrolleri nedeniyle insan kaçakçılarının ortaya çıktığını ve Suriyeli mültecileri Türkiye sınırından geçirmek için kişi başına 1,000 dolar istediklerini aktarıyor.