Akdoğan azınlık temsilcileriyle bir araya geldi

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, bugün azınlık toplumlarından temsilcilerle bir araya geldi.

Azınlık vakıflarının iptal edilen seçim yönetmeliğinin yerine üç yıldır yeni bir yönetmelik yayınlanmaması, azınlık toplumları açısından ciddi yönetimsel sorunlar yaşanmasına neden oluyor.  Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın yönetmelik yerine, kanun yayınlanacağı şeklindeki açıklaması gündeme yansımıştı. Bu kanunun son haline getirilmesi için Akdoğan’ın cemaat temsilcileriyle bir araya gelmesi planlanıyordu. Sabah saatlerinde Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleşen buluşmada azınlık toplumlarından temsilciler Başbakan Yardımcısı Akdoğan’a beklentilerini aktardı.

Kahvaltılı istişare toplantısında, Akdoğan’ın yanı sıra Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem ile Akdoğan’ın danışmanları Cem Arslanbay ve Dr. Şaban Kızıldağ bulundu. VGM Vakıflar Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Doç. Dr. Toros Alcan’ın da hazır bulunduğu toplantıya RUMVADER Başkanı Andon Parizyanos, RUMVADER Başkan Vekili Yeorgios Papalyaris, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı ve VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu, Şişli Karagözyan Ermeni Yetimhanesi Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil, Surp Agop Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bernard Sarıbay, Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Kirkor Ağabaloğlu, Türkiye Hahambaşılığı Vakfı Başkanı İshak İbrahimzadeh, Türkiye Hahambaşılığı Vakfı Başkan Yardımcısı Moris Levi, Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin, Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal, İstanbul Süryani Katolik Vakfı Başkanı Katif Araz, Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Teoman Önder, Bulgar Eksarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Liaze ve Şişli Gürcü Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Dr. Simon Zazadze katıldı.

Akdoğan: ‘Kangrenleşen bu sorun bir an önce çözülmeli’

Azınlık temsilcilerini tek tek dinleyen Akdoğan, kangrenleşen bu sorunun bir an önce çözülmesi adına, toplantıda dile getirilen sorunların ve önerilerin bir rapor haline dönüştürülmesi talimatını verdi. Bu raporun hazırlanması için gerekli çalışmalar VGM bünyesinde yürütülecek. 

Raporun yazılmasında koordinasyonu üstlenen Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, basına kapalı olarak gerçekleşen toplantının ayrıntılarını Agos’a aktardı. Başbakan Yardımcısı’nın buluşmada dile getirilen tüm sorunların çözümü konusunda olumlu yaklaşım sergilediğini belirten Alcan, söz konusu raporun hızla hazırlanacağını ve kanunu hazırlayacak bürokratlara yol göstermesi adına bakanlığa teslim edileceğini ifade etti.

Alcan: Azınlıklar sadece Lozan’da ve Vakıflar Kanunu’nda var

Hazır bir kanun taslağı olduğunu ve söz konusu raporun kanun yazıcı mercii için yol gösterici olacağını vurgulayan Alcan şöyle konuştu: “Azınlık temsilcilerinin konuşmalarının ardından ben de tüm konuları toparlamak adına bir konuşma yaptım. Orada, azınlıkların sadece Lozan’da ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yönetmeliğinde geçtiğini hatırlattım. Oysa azınlıkların, Maliye Bakanlığı’ndan, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Belediyelere kadar pek çok sorunları var. Tüm bu sorunlar, tanımlamamış olmaktan ve herhangi statü olmamasından kaynaklanıyor. O yüzden Vakıflar Kanunu’ndaki bir yönetmelikle çözülemeyecek bu sorunların kapsayıcı bir kanunla çözülmesi en doğrusu olacak. Örneğin Süryaniler okul açmak istediklerinde, kendilerine Lozan’a göre azınlık olmadıkları o yüzden okul açamayacakları yanıtı verilebiliyor. Oysa Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde azınlık olarak tanımlılar. Bunun gibi sayısız absürt örnek var. Öte yandan söz konusu kanunun her toplumun sosyolojik ve demografik yapısına cevap gerekiyor. Örneğin Rumlar için ortak mütevelli heyeti bir şart, aksi takdirde iki bin kişilik nüfusla 67 vakfın idare edilmesi imkânsız hale dönüşüyor. Mesela Ermeni toplumu açısından bir üst kurul olması şart. VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu, VADİP gibi bir üst kurulun Ermeni toplumunda mutlaka olması gerektiğini ve yaptırımı olması için yasal olarak tanımlanması gerektiğini söyledi. Bunun gibi birçok haklı beklenti var. Raporun yazımının ardından sürecin hızla ilerleyeceğini düşünüyoruz.”



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.