Cizre’ye yapılan operasyonlar sırasında yaralanarak bir bodruma sığınan ve kendisinden uzun süredir haber alınamayan ve öldüğü düşünülen Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş’ın kimliği, DNA testiyle kesinleşti.
Cizre’deki çatışmalardan öldürülen 177 kişiden içlerinde Azadiya Welat Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş’ın da olduğu 8 kişinin kimliği daha teşhis edildi.
Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre Habur'daki geçici Adli Tıp Kurumu'nda bekletilen cenazelerden alınan DNA örneklerinin başvuran ailelerle eşleştirilmesi sonucu Azadiya Welat Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş ile sekiz kişinin kimlik bilgileri kesinleşti.
Aktaş, Cizre’de haber takibi sırasında kolundan yaralanmış, bir bodrum katına sığınmıştı. Gazeteciden bir süre haber alınmış, daha sonra ise iletişim kesilmişti.
DNA eşleşti
En son 6 Şubat’ta kendisinden haber alınan Aktaş’ın kimliği Silopi'deki Habur Sınır Kapısı'ndaki geçici Adli Tıp Kurumu'nda yapılan DNA eşleşmesiyle teşhis edildi.
Aktaş ile birlikte teşhis edilen diğer cenazelerin Tuğba Eminoğlu, Adil Küçük, Selim Turay, Mahmut Duymak, Umut Ürek, Metin Karane ve Mahsum Erdoğan olduğu açıklandı.
Sokağa çıkma yasağının 73. gününe girdiği Cizre’den çıkarılan yaklaşık 140 cenaze çeşitli illerdeki morglara gönderildi. Cenazelerin Antep, Mardin, Urfa ve Şırnak’a götürülen cenazelerinin teşhis işlemleri devam ediyor. Şırnak Devlet Hastanesi'nde bekletilen 3 cenazenin daha Silopi'deki Habur Sınır Kapısı'ndaki geçici Adli Tıp Kurumu'nda getirilmesiyle, burada bekletilen cenazelerin sayısı 65'e yükseldi. İlçede 14 Aralık 2015'te başlatılan operasyonlar 11 Şubat'ta son bulmuş fakat sokağa çıkma yasağı kaldırılmamıştı.
Kriz masasından çağrı
Silopi’ye giden aileler arasında, çocuklarından uzun zamandır haber alamayan aileler de bulunuyor. Malatya’ya gönderilen 2’si kadın 6 cenaze için herhangi bir başvuru yapılmadı.
Bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu kriz masası, ailelere çağrı yaparak, başvuru için son gün olduğunu belirtti. Öte yandan, Adli Tıp Kurumu yönetmeliğinde yapılan son değişiklik ile Urfa’ya götürülen cenazeler için 1, Antep’e götürülenler içinse son 4 gün kaldı.
Bu süre zarfında cenazeler teşhis edilmezse, kaymakamlıkça kimsesizler mezarlığına defnedilecek.
Rohat Aktaş kimdir?
Rohat Aktaş 12 yaşında, Urfa’nın Suruç ilçesinde Azadiya Welat'ın dağıtımını yapmaya başladı. Liseyi bitirdikten iki yıl sonra gazetede çalışmaya başladı.
Aktaş gazetenin yazı işleri müdürlüğü görevinden sonra sorumlu yazı işleri müdürü görevini yürütüyordu. Haber takibi için 20 Aralık’ta Cizre’ye giden Aktaş, 23 Ocak’ta top mermisi isabet etmesiyle çöken bodrum katında kaldı. Kolundan hafif yaralanan Aktaş ile son irtibat 6 Şubat’ta kuruldu. Gazeteciden o günden beri haber alınamıyordu.