Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme 2 buçuk saat sürdü.
Davutoğlu yeni
anayasa, Meclis İçtüzüğü, reformlar ve bütçe ile ilgili görüş
alışverişinde bulunmak üzere Kılıçdaroğlu ile
Meclis'te bir araya geldi.
Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı.
Kılıçdaroğlu'na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti.
Görüşmenin ardından açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, görüşmenin "çok iyi" geçtiğini söyledi.
Koç: Başkanlık sistemiyle ilgili pozisyonu koruyoruz
Ayrıntılı açıklamaysa CHP'den geldi. CHP Sözcüsü Haluk Koç Zirve sonrası yaptığı açıklamada Başbakan Davutoğlu'na torba yasa uygulamalarından şikayetlerini ilettiklerini söyledi "başkanlık sistemi ile pozisyonumuzu koruyoruz" dedi. Koç, 12 Eylül mevzuatının ayıklanmasında uzlaşmaya varıldığını açıkladı.
Koç, görüşmede yeni anayasa çalışmalarının masaya yatırıldığını belirterek, "12 Eylül darbe anayasasından doğan temel hak ihlallerin kaldırılması konusunda anlaşmaya varıldı" dedi. "AB uyum yasaları ve vize muafiyeti konusunda Türkiye'nin önünde bir takvim var" diyen Koç, "Daha önce de CHP AB ile ilgili reform paketlerine olumlu yaklaşmıştır. TBMM'ye gelecek olan reform paketine destek vereceğiz" ifadesini kullandı.
"Başkanlık konusunda tutumlarını koruduklarını" söyleyen Koç, "Kendi çizgilerimizi korumak şartıyla yeni anayasa ile ilgili görüşmelere devam edeceğimizi belirttik. Kişi hak ve özgürlüklerini merkezine alan, her türlü engeli önünden kaldıran bir anayasa talebiz var ve bu konuyu sonuna kadar savunacağız" dedi.
Koç, Kılıçdaroğlu'nun tutuklu gazetecilerle ilgili rahatsızlığını da Başbakan'a ilettiğini, Başbakan'ın da tutuklu yargılamanın kabul edilemeyeceğini söylediğini belirtti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu 22 Aralık'ta yaptığı konuşmada, yeni anayasa, bütçe, reformlar ve iç tüzük konularında fikir alışverişinde bulunmak için CHP, MHP ve HDP liderlerinden randevu istemişti.
Başbakan Davutoğlu ardından, Sırrı Süreya Önder'in açıklamalarını gerekçe göstererek HDP'yle yapılması planlanan görüşmeyi iptal etmişti.