Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı Soma davanın beşinci duruşmasında faciadan yaralı kurtulan mağdurların dinlenmesi sırasında tartışma çıkınca Mahkeme Başkanı Ballı, madenci yakınlarını salonun dışına çıkarttı.
Soma'da 301 madencinin öldüğü faciaya ilişkin 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın beşinci duruşması tartışma çıkınca Mahkeme Başkanı, madenci yakınlarını salondan dışarı çıkardı. Ölen madencilerden Ali Kavas'ın eşi Gülten Kavas, gazetecilere yaptığı açıklamada, sanık ve avukatlarının sabırlarını denediğini savundu. Kavas, “Onlar 301 kişiyi yaktı, Allah da onları yaksın. Hakaret ediyormuşuz. Hakim hepimizi dışarı çıkartıyor, yarın da almayacaklarmış. Adalet bu mu? Bizim de kaderimizi sonlandırmak istiyorlar” diye konuştu.
Sabah başlayan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, genel müdür Ramazan Doğru, işletme müdürü Akın Çelik, teknik müdür İsmail Adalı, teknik nezaretçi Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik, 38 tutuksuz sanıktan 26'sı ile mağdur aileleri ve avukatlar katıldı.
Maskeler küflüydü
Ölen madencilerin yakınları da kimlik kontrolünden geçirilerek salona alındı. Davanın beşinci duruşmasında faciadan yaralı kurtulan mağdurların dinlenmesine devam edildi. Davanın 27'nci oturumunda, kazanın meydana geldiği bölgeye yakın olan ve alevleri ilk görenler arasında yer aldığı belirtilen Ercan Metin ifade verdi. Metin, olay günü sık sık elektriğin kesildiğini kaydederek, 14.30'da da bakım yapmak için 4. bandın aşağısına gittiklerini söyledi. Elektrik olmadığı için bandın çalışmadığını, bu nedenle de sağlıklı bilgi alamadığını belirten Metin, 14.45 civarında bandın üst kısmından büyük alev topu geldiğini görünce arkadaşlarıyla kaçtıklarını, başmühendis Mehmet Efe'nin yönlendirmesiyle mekanize ayaktaki kaçamağa sığındıklarını anlattı.
Metin, buradaki bekleyişleri sırasında kimse gelmeyince çıkmak isteyenlerin yaşamını yitirdiğini ifade ederek, gece yarısına doğru bekledikleri noktanın gazla dolduğunu, sırasıyla gaz maskeleri ve oksijen tüplerini kullanarak hayatta kalmaya çalıştıklarını vurguladı.
Bazı gaz maskelerinin küflü oldukları için kullanılamadığını, bir arkadaşının bu yüzden can çekişerek hayatını kaybetmesine tanık olduğunu aktaran Metin, “Üretim baskısı vardı. İhmal var. Suçlu kimse cezasını çeksin, şikayetçiyim” diye konuştu.
Avukatlar arası tartışma
Daha sonra sanık ve mağdur avukatları, Ercan Metin'e bazı sorular yöneltti. Tutuklu sanıklardan Akın Çelik'in avukatı Yusuf Koçyiğit'in, sözleriyle mağdurun beyanını yönlendirmeye ve baskı uygulamaya çalıştığını ileri süren mağdur avukatları, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'dan duruma müdahale etmesini istedi. Bunun üzerine iki tarafın avukatları arasında usul tartışması çıktı. Mahkeme Başkanı Ballı, bu sırada sanıklar ve avukatlarına bağırarak tepki gösteren madenci yakınlarından ikazlara uymayanları, salonun dışına çıkarttı. Gerginliğin devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Ballı, duruşmaya ara verdi.
Paylan: Kamuoyu duyarlılığı azalıyor
Ölen madencilerden Ali Kavas'ın eşi Gülten Kavas, gazetecilere yaptığı açıklamada, sanık ve avukatlarının sabırlarını denediğini savundu. Kavas, “Onlar 301 kişiyi yaktı, Allah da onları yaksın. Hakaret ediyormuşuz. Hakim hepimizi dışarı çıkartıyor, yarın da almayacaklarmış. Adalet bu mu? Bizim de kaderimizi sonlandırmak istiyorlar” diye konuştu.
Duruşmayı takip eden HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan da maden ocağına ruhsat veren ve denetleyen kamu görevlilerinin de yargılanması gerektiğini savunarak, “Davaya kamuoyu duyarlılığı gittikçe düşüyor. Biz bu davanın takipçisiyiz. Adalet mücadelesi, kamu görevlilerini de bu işin içine katıncaya kadar devam edecek” diye konuştu.
Soma davasında tutuklu 8 sanık, “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, “ağırlaşmış yaralama” suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.