TBMM Dersim Alt Komisyonu’na mektup yazan 80 yaşındaki Fatma Yavuz'un dram dolu hayatındaki ayrıntılar bazı gerçekleri yadsınamaz şekilde gözler önüne serdi. Yanaşma olarak yaşamak zorunda bırakıldığı ailelerin yanında geçirdiği işkence ve ıstırap dolu hayatını anlatan ve yazılı bir 'özür' isteyen Yavuz, Ermeni olduğuna dair bilgiyi ise 78 yaşında işinin düştüğü bir devlet dairesinde öğrenmiş.
DERSİM katliamından sonra ailesinden alınarak Konya Beyşehir’e subay ailesine ‘besleme’ verilen 80 yaşındaki Fatma Yavuz’un TBMM Dersim Alt Komisyonu’na gönderdiği mektupta, inanılmaz bir dram gözler önüne serildi. Star'daki habere göre Yavuz, küçük yaşta ailesinden alınarak Beyşehir’e gönderildiğini, yanaşma olarak yaşadığı ailelerde işkence gördüğünü şu sözlerle anlattı: “Önce bir albay beni yanına aldı. Onun tayini çıkınca nüfus müdürünün yanına verildim. Beni çok döverlerdi. Parmaklarım odunla yediğim sopalar yüzünden kırıktır. Hiç doktora götürülmedim. Daha sonra başka bir aile beni yanına aldı. Orada da çok işkence gördüm. 13 yaşımda 35 yaşında biriyle evlendirdiler. Aç, susuz işkence dolu bir yaşantım vardı” 1995’te kızının sigortasından faydalanmak için yapılan resmi işlemlerde 57 yıl boyunca gizlediği ‘Ermeni’ kimliğinin açığa çıktığını anlatan Yavuz, gerçek adını 78 yaşında öğrendiğini ifade etti. İşkence dolu bir hayat yaşadığını anlatan Yavuz, Başbakan Erdoğan’ın Dersim yaklaşımının kendisini umutlandırdığını ifade etti. Yavuz, kendisine yazılı özür belgesi verilmesini, arazilerinin iadesini ve diğer akrabalarının bulunması için yardım edilmesini istedi.
649 kişinin katledildiğinin belgesi bulundu
TUNCELİ Valiliği, Dersim katliamı sonrası hayatta olan mağdurlara ulaşmak için başlattığı çalışma sonucunda, 649 kişinin öldürüldüğünün belgesine ulaştı. Vali Mustafa Taşkesen, “11 Mayıs 2012 tarihinde köy muhtarlıkları, kaymakamlıklar ve mahalle muhtarlıklarına yazılar yazdık. Hozat’tan gelen belgelerde1938 harekatında öldüğü kabul edilen 649 kişiye ait ölüm kağıdı bulabildik” dedi.