Müreffeh Ermenistan Partisi’nden yeniden Meclis’e giren eski Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesinin yolunun Karabağ sorununun çözümünden geçtiğini söyledi. Oskanyan, 'Türkiye ile Ermenistan arasındaki öncelik sınırın açılmasından ziyade aslında Türkiye tarafından Azerbaycan’ın menfaatlerinin gözetilmesi' dedi.
Müreffeh Ermenistan Partisi’nden yeniden Meclis’e giren eski Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesinin yolunun Karabağ sorununun çözümünden geçtiğini söyledi. Hrant Dink Vakfı’nın organizasyonu ile Erivan’a gelen gazetecilere Oskanyan, Türkiye ’nin Azerbaycan’ın menfaatlerinden taviz vermeyeceğini kaydetti. Şubat 2013’teki başkanlık seçimlerinin gözde adayları arasında gösterilen Oskanyan “Karabağ meselesi nasıl çözülecek bilmiyorum. Ama şunu biliyorum ki Türkiye ikili ilişkilerimizi Karabağ meselesine de bağladı. Karabağ meselesi iki ülke arasına Türkiye tarafından engel olarak getirildi. Azerbaycan da bir şekilde işin içine girmiş oldu” dedi.
“Türkiye ’nin politikası Azebaycan’a da bağlı. Bizi tıkayan asıl sorunun Karabağ meselesi olduğunu gördüm. Normalleşme süreci yeniden başladığında bu süreci eleştiren kişilerden biri olmuştum. Çünkü gördüğüm kadarıyla Türkiye açısından Karabağ meselesinde herhangi bir çözüm ya da adım olmazsa o zaman sınırlar açılmayacak. Ermenistan halkı da Karabağ meselesinin bir engel olduğunu ve Türkiye’nin Azerbayan’ın menfaatlerinden taviz vermeyeceğini gördü” ifadelerini kullanan Oskanyan şöyle devam etti: “Türkiye ile Ermenistan arasındaki öncelik sınırın açılmasından ziyade aslında Türkiye tarafından Azerbaycan’ın menfaatlerinin gözetilmesi. Bu Türkiye açısından sınırın açılmasından daha öncelikli. Aradan 20 yıl geçti ve pek de mesafe kat edemedik. Karabağ meselesi de masada duruyor. Eğer Türkiye ’nin bu konuda tavrında değişiklik olmazsa kısa sürede bir çözüm görmüyorum. O yüzden anladığım kadarıyla şu aşamada ilişkilerin normalleşmesi zor. Şu anda odaklanmamız gereken mesele Dağlık Karabağ’ın çözümü. Ancak ondan sonra sınır konusu konuşulabilir.”
Ortak komisyon soykırımı yeniden keşfetmek demek
Oskanyan ortak tarih komisyonu önerisine karşı çıktı: “Ortak komisyon soykırımı silbaştan araştırmak demek. Yıllardır araştırılan bir konu. Bu çalışmalar sonunda 1915 soykırım olarak tanımlanıyor. Ortak komisyon kabul edilebilir değil. Önce bağ kuralım sonra ayrıldığımız konuları farklı komisyonda ele alırız.”
(Kaynak: Radikal)