1 Mayıs'ta yüzbinler meydanlarda

1 Mayıs İşçi Bayramı İstanbul Taksim Meydanı'nda kitlesel bir mitingle kutlanıyor. Kutlamalara katılacak gruplar üç koldan yürüyüşe geçti, yüz binler Taksim'e aktı. Kendilerini 'Antikapitalist Müslüman Gençler' olarak adlandıran grup, Fatih Camisi'nde hayatlarını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldıktan sonra meydana doğru kortejle yola çıktı.

İstanbul'da DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk İş'ten bazı sendikaların içinde yer aldığı Sendikal Güç Birliği Platformu'nun organize ettiği 1 Mayıs kutlamaları için üç koldan Taksim Meydanı'na yürüyüş düzenleniyor.

Taksim'deki kutlamalara çok sayıda siyasi parti ve STK da destek veriyor.

1 Mayıs kortejinden fotoğraflar ve notlar

Kutlamalar için Taksim Meydanı'na yürüyecek olan gruplar Şişli, Dolmabahçe ve Tarlabaşı yönünden alana giriş yapacak.

Taksim'e yürüyüş güzergâhları şöyle:

Şişli yönü: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk-İş Sendikal Güçbirliği Platformu, Devrimci 1 Mayıs Platformu, Demokratik Haklar Federasyonu (DHF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP).

Dolmabahçe yönü: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Veterinerler Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, Halkevleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Emek Kolektifi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkın Kurtuluş Partisi (HKP).

Tarlabaşı yönü: Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri, LGBTT’ler, Feministler.

RENKLER ÖNEMİNİ YİTİRDİ

İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarında renkler önemini yitirdi, G.Saraylılar, F.Bahçeliler ve Beşiktaşlılar birlikte kutlamalara katıldı. Mecidiyeköy’de toplanan gruplar işçi bayramında tek yürek oldu.

Galatasaray’ın taraftar grubu Tek Yumruk, 1 Mayıs’a aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu coşkulu bir grupla kalabalıkla katıldı. Gruptakiler, ünlü devrimci Che Guavara’nın 'Hasta La Victoria Siempre ( Kurtuluşa Kadar Savaş)' sözünün yazılı olduğu dev pankart ile 'Endüstriel Futbola Karşı Yaşasın 1 Mayıs' yazılı döviz taşıdı ve zaman zaman 'Zıpla zıpla zıpla... Zıplamayan faşisttir' diye bağırdı. Fenerbahçe’nin taraftar grubu da 'Fenerbahçe halktır yenilmez' diye slogan attı.

DEV PANKART ASILDI

Kanlı 1 Mayıs olarak bilinen 1977'deki kutlamaların simgesi olan pankart ile Atatürk Anıtı'nın çevresi perdelenerek muhtemel bir duruma karşı önlem alındı.

Taksim'deki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında hazırlıklar sabah erken saatlerde başladı.

Taksim Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'nın etrafına 1 Mayıs'ın adeta simgesi olan dev pankart asılarak muhtemel bir duruma karşı önlem alındı.

DİSK BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

DİSK Genel Merkezi önünde AA muhabirinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne ilişkin sorularını cevaplandıran DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, ”En az 1976’daki kadar heyecanlılığımız var. 1976’da DİSK’in önderliğinde Taksim’de kutlanan kitlesel 1 Mayıs’tan ve 1977 katliamından sonra bütün yasaklara rağmen aynı heyecan, irade ve kararlılıkla yola devam ediyoruz” dedi.

Ekici, 1977’de Taksim Meydanı’nda yitirilen şehitlere olan sorumluluk ve görevleri gereği heyecan ve kararlılıklarını yitirmeden mücadeleye devam ettiklerini belirterek, 1 Mayıs’ı Emek ve Dayanışma Günü olarak özünden saptırmadan sonraki kuşaklara taşımaya çalıştıklarını söyledi.

Erol Ekici, saat 10.30’da 3 koldan başlayan yürüyüşle, bu heyecanı Taksim alanına talepleriyle birlikte taşıyacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

”Bunu açıkça ifade etmek istiyorum; hiç kimsenin iki yıllık bir pratikten sonra ’Şöyle mi olacak?’, ’Provokasyon mu olacak?’ demeye hakkı yok. Provokasyonların kimler tarafından yapıldığı çok iyi biliniyor. Bunların failleri meçhul gibi gözükse de biliniyor. 1977 katliamı, devlet sırrı olarak mahkeme kasalarında saklanma gereği duyuluyor. Bu katliamı yapanların kimler olduğu açık. Bu provokasyonu yapanlar, işçiler veya 1 Mayıs’ı özüne ve anlamına uygun kutlamak isteyenler değil. Provokasyon yapmak isteyenler, bu niyetlerinden vazgeçsinler. Zaten iki yıldır 1 Mayıs’ın nasıl kutlandığını Taksim’de gösteriyoruz. Bu yıl da bütün bu beklentileri boşa çıkaran heyecan, coşku, talep ve kitlesellikle 1 Mayıs’ı yaşatacağız.”

ANTİKAPİTALİST MÜSLÜMAN GENÇLER DE ALANDA

Fatih Camisi'nde kılınan gıyabi cenaze namazı öncesi konuşan İhsan Eliaçık, bundan 40 yıl önce bu camide ve bunun gibi başka camilerde toplanan dönemin mukaddesatçı Müslüman gençlerin, 6. Filo'yu protesto etmek isteyenleri taşlamak için camilerde biraraya geldiklerini ve protestocuları taşladıklarını söyledi.

Eliaçık, “Biz bu zihniyetin yönlendirdiği İslami anlayışla ayrıldığımızı, reddi miras yaptığımızı bu kortejle duyuruyoruz” dedi.

Muhafazakarlara, solculara, sosyalistlere bir mesaj verdiklerini ifade eden Eliaçık, bu hareketin her geçen gün büyüyeceğini belirtti.

“Anne ve babalarımız iki şey yere düştüğünde onu alıp öpüp yüksek bir yere koyar; birincisi Kur'an-ı Kerim, ikincisi ekmektir. Bugün bu korteji düzenleyen gençler, anne ve babalarının yaptığını İstanbul'un caddelerinde haykıracak ve Taksim Meydanı'na taşıyacak” diyen Eliaçık, bunun tamamen yerli, Anadolu'dan kaynaklanan bir hareket olduğunu dile getirdi.

Eliaçık, “Balınız iyi olsun, arınız Bağdat'tan gelir. Önemli olan zamanın sözünü söylemektir. En tehlikeli fikir zamanı gelen fikirdir ve bu fikrin zamanı gelmiştir” şeklinde konuştu.

Daha sonra Eliaçık, hayatını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldırdı. Namazda kadınlar da erkeklerin yanında saf tuttu.

Bu arada, camideki musalla taşına beyaz karanfiller yerleştirildi. Yan taraflarda hayatını kaybetmiş işçilerin fotoğrafları yer aldı.

(aa)

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem