Trans Onur Haftası başladı

21 Haziran’da Taksim’de yürüyüşle sonlanacak 6. Trans Onur Haftası bugün basın toplantısıyla başladı. İstanbul LGBTİ aktivistleri, “Nefrete ve şiddete karşı bize bir yasa lazım” dedi. 23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası ise önümüzdeki pazartesi başlıyor.

Kaos GL’de yer alan habere göre, İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin düzenlediği Trans Onur Haftası’nın 6.sı bu yıl İnsan Hakları Derneği’nden düzenlenen basın toplantısıyla başladı. 

Trans Misafirhanesi’nde kalan trans kadınlar ve İstanbul LGBTİ aktivistlerinin katıldığı basın toplantısında, bu senenin festival sloganı “Bize Bir Yasa Lazım” olarak açıklandı.

Söz alan Ebru Kırancı, geçtiğimiz yıllarda translara yönelik nefret suçlarında büyük bir artış olduğunu belirterek, “Türk Ceza Kanunu’nda yer alan “haksız tahrik” indirimi zanlılar yakalansalar dahi yeterli cezalandırmanın gerçekleşmesine engel olmaktadır. Bu durum, çoğunlukla yetersiz ve zanlıların yararına olan bir uygulama olarak yorumlanmaktadır” dedi.

“Cinayet ve yaralamaları cezalandırmamak, suça davettir”

Kırancı nefret saldırılanda eksik ve yanlı yürütülen soruşturmaları eleştirerek sözlerine şöyle devam etti: “Nefret saldırılarında ve cinayetlerinde eksik ve yanlı yürütülen soruşturmalar transların herkes için geçerli olan haklardan mahrum bırakıldığını göstermektedir. Devlet, trans toplumunun temel yaşam haklarını garanti altına almalıdır.”

19 Haziran’da İç Güvenlik Paketi konuşulacak

Kırancı, 19 Haziran’da yapacakları İç Güvenlik Paketi ve LGBTİ paneline de davet ederek, “İç Güvenlik Paketi en çok sokakta seks işçiliği yapmak zorunda kalan trans kadınları etkileyecek. Nefret cinayetlerinin bu paketle birlikte artacağını ve aynı şekilde devlet kaynaklı şiddetin de trans kadınları daha sistematik şekilde hedef alacağını düşünüyoruz. Bu yüzden ‘Bize bir yasa lazım’ diyoruz ancak bu yasa iç güvenlik paketi değil” dedi.

Trans mülteciler sorunu

Kıvılcım Arat ise, bir başka önemli toplantıdan bahsetti. Trans Onur Haftası kapsamında, mülteci transların yaşadığı sıkıntıların konuşulacağı bir panel düzenlenecek.

LGBTİ Onur Haftası'nın konusu ‘Normal’

Trans Onur haftası, Onur yürüyüşüyle son bulacak. Hemen ardından da 23. İstanbul LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) Onur Haftası başlıyor. Onur Haftası bu yıl 22- 28 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek.

“Normal” temasıyla gerçekleşecek hafta kapsamında ikili cinsiyet sistemine dayanan, heteronormatif olarak yapılanmış toplumda LGBTİ bireyler ne tür normlarla karşılaşıyor, içselleştiriyor ve gündelik hayatını şekillendiriyor, homonormativite, transnormativite nedir, ne değildir konuşulacak.

Hafta boyunca herkese açık ve ücretsiz gerçekleşen etkinlikler kapsamında paneller, atölyeler, film gösterimleri, tiyatro oyunları, piknik, yerel LGBTİ örgütleri buluşması ve partiler düzenlenecek. Aktivistler, LGBTİ örgütleri temsilcileri, milletvekilleri, yurt içi konsoloslukların temsilcileri ve yurt dışından milletvekilleri ve aktivistler düzenlenen etkinliklerde konuşmacı olarak yer alacak.

Ermenistan’da LGBTİ mücadelesi

"Türkiye’de LGBTİ Bireylerin Sosyal ve Ekonomik Sorunları", "Akran Zorbalığı- Beden Eğitimi Dersine Queer Bir Bakış", "Lezbiyenler İçin Cinsel Sağlık", "Hapiste LGBTİ", "Seks İşçiliği Özelinde LGBTİ Hakları ve Şiddet", "Ermenistan’da LGBTİ Mücadelesi", "Yerel Yönetimler ve LGBTİ", “Sakatlık ve LGBTİ”, Onur Haftası’nın programı arasında.

26 Haziran Cuma 15.30'da Salt Galata'da “Türkiye’de LGBTİ Bireylerin Sosyal ve Ekonomik Sorunları” panelinde, LGBTİ bireylerin sorunları üzerine SPoD ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu’nun ortaklığında yapılan 2014 tarihli araştırmanın sonuçları paylaşılacak.

Araştırmanın çarpıcı başlıkları şöyle:

-Ayrımcılığa uğradığını belirten LGBTİ bireylerin yalnızca onda biri hukukî yollara başvuruyor.

-LGBTİ bireylerin yaklaşık yüzde 56’sı yaşadıkları yerde açık kimlikleriyle güvende ve rahat hissedebilecekleri hiç bir sosyal alanın bulunmadığını söylüyorlar.

-LGBTİ bireylerin yaklaşık yüzde 90’ı LGBTİ hakları hareketinin temel taleplerini sahipleniyor. 

-LGBTİ bireylerin yüzde 62’si kendi yaşlılıkları ile ilgili kendilerini güvende hissetmiyorlar.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları