Ermenistan’daki sivil toplum kuruluşları, ülkeye sığınan yaklaşık 15 bin Suriyeli mültecinin barınma sorununa çözüm bulmak için kolları sıvadı. Temmuz’un ikinci haftasında başlayacak #RootsForRefugees kampanyasıyla, şehirlerde yeni bir hayat kurmaya çalışan mültecilere kira desteği sağlanacak. Kampanya sorumluları, Diaspora Ermenilerini desteğe çağırıyor.
Beşinci yılına giren Suriye’deki iç savaş nedeniyle ülkelerini terk eden yaklaşık 4 milyon mültecinin bir kısmı için yeni yaşam, Ermenistan’da başladı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Mart ayında açıkladığı rapora göre, Ermenistan’da 15 binden fazla Suriyeli mülteci yaşıyor. Halep, Kesab, Kamışlı ve Şam gibi Ermeni nüfusunun fazla olduğu bölgelerden kaçan mülteciler, başkent Yerevan başta olmak üzere çeşitli bölgelerde tutunmaya uğraşıyor. Fakat her ülkede olduğu gibi, Ermenistan’da da mültecilerin hayatı zor. Özellikle yüksek kiraların neden olduğu barınma sorununa çözüm bulmak amacıyla, sivil toplum kuruluşları Oxfam Ermenistan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) Ermenistan Ofisi, Ermenistan Redwood Project (ARP) ve Suriyeli Ermenileri Yardım Fonu (SARF) bir araya geldi ve bir destek programı başlattı. #RootsForRefugees isimli kampanyanın amacı, mültecilerin barınabileceği daireler için kira desteği sağlayacak bir fon kurmak.
Gettolar yerine şehir merkezinde yaşam
Ermenistan Diaspora Bakanlığı’nın sürdürdüğü “mülteci destek programı” kapsamında, sağlık ve eğitim hizmetlerinin yanı sıra, mülteciler için Yerevan’ın dışında Ashtarak bölgesindeki, ‘Yeni Halep’ konut projesi gibi toplu konutlar inşa ediliyor. ‘Redwood Project Armenia’ direktörü Raffi Arzouhaldjian’sa, mültecilerin topluma entegre olabilmesi için getto kurmak yerine, şehir merkezinde yaşamalarının ve çalışmalarının desteklenilmesini istediklerini belirtiyor. Şubat 2015’te tanıtımı yapılan kampanyanın hedefi, ilk aşamada 800 aileye kira desteği sağlamak.
Raffi Arzouhaldjian, şehirde yaşayan ve çoğunlukla servis sektöründe çalışan Suriyelilerin, yaşanan birkaç istisnai durum dışında kötü karşılanmadığını ve kendilerini güvende hissettiklerini söylüyor. Fakat mültecilerin sorunları her yerde ortak: “Çoğu hâlâ travmalarıyla yaşıyor. Artık ailelerin yanında getirdiği para da bitti, büyük bir yoksulluk yaşanıyor. Yerevan, görece pahalı bir şehir ve mültecilerin kazançlarının büyük bir kısmı kiraya gidiyor. Kira desteği bu soruna pratik bir çözüm olacak.”
100 yıl sonra Ermeni Diasporası için destek
Temmuz’un ilk haftasında başlayacak olan #RootsForRefugees kampanyası, destek için Ermeni Diasporası’na ulaşmayı hedefliyor. Raffi Arzouhaldjian, desteğin önemine anlatırken, 100 yıl önceki felaketin tekerrürüne vurgu yapıyor: “Yakın Doğu Amerikan Yardım Heyeti (ACRNE) 100 yıl önce Ermeni Soykırımı sonrası Suriye çöllerinde yetim ya da evsiz kalanlara destek olmak için kurulmuştu. Ermeni Diasporası da, 100 yıl sonra aynı kaderi yaşayan Suriye’nin masum mültecileri için aynı desteği sağlayacaktır. Yapmak istediğimiz, soğuk bir kayıtsızlık yerine, empati duygusuyla Suriyelilerin yaşamlarına bakabilmek.”