DurDe (Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi) ve Sıfır Ayrımcılık Derneği, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde, Romanlara uygulanan ayrımcılığa karşı mücadele etmek için çağrıda bulundu.
Bugün Tünel Meydanı’nda bir araya gelen hak örgütlerinin hazırladığı basın açıklamasını Sezgin Kaplan okudu. Açıklamada, ‘8 Nisan Dünya Romanlar Günü, yılda bir kez de olsa Romanların, Anadolu’nun kültür mirasına yaptığı katkıyı kutlamak için önemli bir fırsat. Bugün aynı zamanda, Romanların yaşamın her alanında karşı karşıya kaldığı sorunlar, baskılar ve ayrımcılık konusunda farkındalık yaratmamız, ayrımcılığa karşı mücadelede birlik ve dayanışmanın önemini vurgulamamız gereken de bir gün’ dendi.
Türkiye’nin en büyük etnik gruplarından birini oluşturan ve ülkenin dört bir yanına dağılmış olan Romanların, aynı zamanda en çok ayrımcılığa uğrayan ve en dezavantajlı gruplardan biri olduğunun altını çizen Kaplan, ayrımcılığın özellikle barınma, istihdam ve eğitim alanlarında inkar edilemez boyutlara ulaştığını dile getirdi.
İşsizlik oranı %85
Açıklamada, Romanlar arasındaki işsizlik oranının ortalama yüzde 85 olduğu ve toplumsal yasama eşit yurttaşlar olarak katılımının önündeki en büyük engellerden birinin yoksulluk olduğu belirtildi. Romanlara yönelik nefret söylemi ve ayrımcı ifadeleri de vurgulayan hak örgütleri: “Medyanın da zaman zaman Romanlara yönelik dolaşıma soktuğu ayrımcı ifadeler ve nefret söylemleri, Romanlar gibi kırılgan grupların daha da dışlanmasına neden oluyor” diyerek 2010 yılında Selendi’de Romanlara yönelik gerçekleşen linç girişimini hatırlattı.
Açıklamada, Romanların yüz yüze kaldığı kentsel dönüşüm politikaları ve yaşadıkları barınma sorunu da belirtildi.
Genel seçimde CHP'nin İzmir 1. bölge 5. sıradan aday olan tarihteki ilk Roman milletvekili adayı Özcan Purçu’yla ilgili soruya da cevap veren Sezgin Kaplan, “Romanların mecliste temsiliyeti için harcanan çabaların önemli olduğunu" vurguladı.