Yargıtay'dan emsal karar: Din değiştirmek kusur değil

Eşi din değiştirdiği için boşanmak isteyen kocanın davasına Yargıtay’dan cevap geldi: din değiştirmek kusur değil, boşanma nedeni olamaz.

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne temyize gelen dava dosyasında belirtildiği üzere, Fethiye’de yaşayan A.T. adlı kadının Yehova Şahitleri’ne katılması üzerine, Y.T. adlı kocasıyla evliliklerinde sorun çıktı.

Boşanmak isteyen koca Y.T., Fethiye Aile Mahkemesi’nde açtığı davada, “karısının Yehova Şahitleri’ne katıldığını, din değişikliği nedeniyle eşiyle sorun yaşadıklarını, ortak yaşanılan evin kilise haline geldiğini, evde bu grubun öğretilerinin öğretildiğini, ibadetlerinin yapıldığını, birçok erkeğin ortak yaşadıkları eve girip çıktığını” ileri sürdü. Koca, “eşinin din değişikliği nedeniyle evliliklerinin temelinden sarsılıp çekilmez bir hal aldığını” iddia ederek boşanmak istedi. A.T. adlı kadın da karşı dava açtı, boşanma yanında, nafaka ve tazminat talep etti. 

Yerel mahkeme, 8 Ocak 2014’te boşanma ve nafaka davalarını birleştirerek, dosyayı karara bağladı. ‘Dini inancın kusur kabul edilemeyeceğine’ hükmeden mahkeme, boşanma davasını kabul ederken, kocanın karşı davasını da reddetti. Karşı davanın ret gerekçesinde, Yehova Şahitleri’nin ‘şiddet’ içeren bir grup olmadığı ve kimsenin dini inançlarından ötürü bu özgürlükleri açısından kusurlu kabul edilemeyeceği gösterildi.

Bu kararı, kadın nafaka ve tazminat miktarı, erkek ise kendi boşanma davasının reddi ile, kadına verilen nafaka ve tazminat açısından temyiz etti.

Temyiz davasına bakan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, mahkemenin kadının din değiştirmesi ve dini inançları nedeniyle kusurlu kabul edilemeyeceği kararını yerinde görerek, oyçokluğu ile onadı. Böylece, davalı-davacı koca Y.T’nin din değişikliği nedeniyle açtığı boşanma davasının ret kararı onandı ve kesinleşti.

 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında