Farklı mesleklerden 2 bine yakın kişinin imzasıyla başlayan "İklim İçin, Ben De Varım!" kampanyası Türkiye de dahil tüm hükümetleri iklim krizine karşı acilen harekete geçmeye çağırıyor.
BM’nin düzenlediği ve 100’ün üzerinde ülke liderinin davetli olduğu, 2015’in Aralık ayında gerçekleşecek BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP21) öncesi İstanbul’da iklim krizine karşı bir kampanya başlatıldı.
28 Şubat cumartesi günü Tatavla Sahne’de gerçekleşen basın toplantısına Açık Radyo Yayın Yönetmeni Ömer Madra, Yırca Köyü’nden Firdevs Ünlü ve Hamide Akın, çiftçi Sultan Ersöz , Hasankeyf’ten Ercan Arıboğa, tiyatrocu Tilbe Saran, doktor Dr. Ali Özyurt, LGBTİ aktivisti ve gazeteci Yıldız Tar’ın yanı sıra öğrenci, işçi, öğretmen, mimar ve avukat gibi farklı meslek gruplarının temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ömer Madra,Türkiye’de de görülmüş en büyük iklim eylemlerini oluşturmak için harekete geçtiklerini söyledi.
“İnsanlık macerasında belirleyici bir noktadayız. Bütün dünyada ortalığı kasıp kavurmaya başlayan bu müthiş ‘Adı Olmayan Hareket’in ön safında yer almak istedik. İlk aşamada, kadim Yunan demokrasisinden esinlenerek ‘Yüzler Meclisi’ oluşturmak üzere imza topladık. Toplum içinden de ilk ağızda 20 kesim belirledik ve her birinden 100’er imza toplamaya giriştik.”
Yırcalı Ünlü: Köyüm için ben de varım
Soma, Yırca Köyü’nden Firdevs Ünlü "Başımıza büyük bir felaket geldi, ağaçlarımızı katlettiler. Bizim için ağaç demek yaşam alanı demektir. Atalarımızın emanet ettiği ağaçlara sahip çıkamadık. Bizim Soma’da maden ocakları, termik santraller fazla. Bu yüzden köyümüzde akciğer kanserinden ölenler oluyor, çocuklarımız astım, bronşit oluyor. Köyümüzde meyve sebzeler eskisi gibi ürün vermiyor artık. Köyüm adına, iklim için ben de varım » dedi.
Çiftçi Ersöz: İklim değişikliği bize de darbe vurdu
30 yıldır çiftçilik yapan Sultan Ersöz ise; "Biz çiftçiler olarak kaybetmekten yorulduk. Devletin bize uyguladığı politikaların yanında iklim değişikliği de darbe vurdu. Sel, heyelan, dolu, rüzgar hepsi üretimimizi etkiliyor. Biz istiyoruz ki tüketicilerin ürünleri kaliteli olsun, daha renkli olsun, nitelikli olsun. Ama çamurun içinde, yağmurda çalışmak zorundayız. Sesimizi duyurmak için buradayım; Türkiye ve dünya çiftçileri adına ben de varım" dedi.
"Ahlakı baştan tanımlamalıyız"
Mimarları temsilen söz alan mimar ve Açık Radyo programcısı Murat Güvenç, « iklim değişikliğine son verebilmemiz için once kendi düşünce biçimlerimizi değiştirmemiz, ahlakı, doğruluğu, başarıyı, iyiliği yeni baştan tanımlamamız lazım. Bireycilik, çıkarcılık problemin parçası olur" ifadelerini kullandı.
Yunan demokrasisinin ‘Yüzler Meclisi’nden Ilham alarak, 20 farklı meslek grubundan 1500’ü aşkın kişinin imzasıyla başlayan kampanyaya imza veren isimler arasında Ahmet İnsel, Cengiz Aktar, Bülent Somay, Mert Fırat, Haluk Bilginer, Fikret Adaman, Can Dündar, Tilbe Saran, Meltem Cumbul, Murathan Mungan, Harun Tekin, Emin Çapa, Fuat Keyman, Şahin Alpay, Yeşim Ustaoğlu, Hakan Bıçakçı, Gündüz Vassaf, Ümit Kıvanç, Ayfer Tunç bulunuyor.
Kampanyayla ilgili ayrıntılı bilgi ve önümüzdeki günlerde düzenlenecek etkinliklerle ilgili bilgi almak için tıklayınız.