Rum Vakıflar Yardımlaşma Derneği (RUMVADER), "Azınlık vatandaşları = Eşit vatandaşlar" başlıklı projesinin kapanış etkinliğinde azınlıklar ve anayasayı tartıştı.
Cezayir’de düzenlenen “Azınlıklar ve Anayasa” başlıklı panele, Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas, AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Osman Can, gazeteci yazar Mustafa Akyol ve Atino Pantion Üniversitesi’nden Lambros Balatsiotis katıldı.
Panelde RUMVADER’in yaklaşık iki yıldır Avrupa Birliği desteğiyle sürdürdüğü "Azınlık vatandaşları = Eşit vatandaşlar" projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında verildi.
Panelde konuşan Laki Vingas, Yeni anayasa konusunda yaşanan tartışmaları ve azınlık kurumları olarak ortak taleplerini açıkladıklarını hatırlatarak azınlık kavramının yarattığı sıkıntılara dikkat çekti:
“Şu anda iklim farklı ama yeni anayasa konusunda tartışmalar devam ediyor. Acaba Osmanlı’da olduğu gibi korunması gereken bir azınlık mı olacağız yoksa eşit yurttaşlar mı olacağız”
‘Anayasal sorunlar başkanlık sistemiyle çözülmez’
Osmanlı’nın modernleşmesinden bu yana anaysalar konusunda yaşanan sıkıntıları anlatan Ak Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesi Prof. Osman Can, seçimlere giderken yeni bir anayasa tartışmasının yapılacağını söyledi. Can, “Bizim bir huyumuz var. Sorunları konuşuyoruz ama çözmeden başka sorunları konuşmaya devam ediyoruz. Ancak Anayasa öyle değil. Sağından solundan yapılan yamalar, düzeltmelerle olacak bir şey değil. Bu nedenle yeniden yapılması gerekiyor.”
Anayasa değişikliğinin başkanlık sistemi tartışmalarıyla gündeme geldiğini hatırlatan Can, “Anayasanın içine sadece bir başkanlık sistemi koyarsanız sorunları çözmüş olmazsınız” dedi.
‘Gayrimüslimler için durum endişe verici’
Gazeteci yazar Mustafa Akyol ise hükümetin gayrimüslimlere yönelik politikalarının olumlu olduğunu dile getirerek devam eden sorunları işaret etti. Akyol, şunları söyledi, “AKP gayrimüslimleri Aleviler gibi bir sorun olarak görmüyor, nüfuslarının da az olmasının etkisi var. Ancak Ruhban okulunun açılmaması vb. gibi politikalardan vazgeçmeli, bunu ileride lazım olur diye elinde bir koz olarak tutmamalı. Bunun dışında söylem anlamında gayrimüslimler için endişe verici bir durum var. Özellikle Yahudilere karşı AKP’ye yakın medya antisemitizm mevcut. İktidar da buna karşı ciddi bir tepki koymuyor."
‘AB’nin reçetesi yok’
Atino Pantion Üniversitesi’nden Lambros Balatsiotis de Yunanistan ve Avrupa’da azınlıklara yönelik politikaları anlattı. Yunanistan’ın da azınlıklara dönük politikaların da uzun yıllar ciddi sıkıntılar olduğunu, vatandaşlık konusunda yakın zamanda iyileştirici düzelmelerin olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği’nin azınlıklar konusunda her ülkeye uygun bir reçetesinin olmadığını belirten Balatsiotis, her ülkenin bu konuda kendi çözümlerini üretmesi gerektiğini söyledi.