Zirve de 'kumpas'a havale

Malatya’da Zirve Yayınevin katliamı davasında, azmettirici oldukları iddiasıyla yargılanan üç sanık hakkında tahliye kararı verildi.

Zirve Yayınevi katliamı davasının 101. duruşması, 21 Ocak Çarşamba günü Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.  Duruşmada mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar, Binbaşı Haydar Yeşil, emekli albay Mehmet Ülger ve Ruhi Abat'ın tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti kararında tutuklu kaldıkları süreyi, kaçma şüphesinin bulunmamasını ve delilerin toplanmasını gerekçe gösterdi. Mahkeme, sanıklar hakkında yurt dışı yasağı koydu ve adli kontrol sisteminin uygulanmasına karar verdi. 

18 Nisan 2007’de Malatya’da yayın yapan Zirve Yayınevi, saldırıya uğramış ve yayınevi çalışanları Tilman Ekkehart, Uğur Yüksel ve Necati Aydın boğazı kesilerek öldürülmüştü.

Avukatlar tepkili

Davanın avukatlarından Erdal Doğan ve Nalan Erken mahkemenin kararına tepkili. Avukat Doğan, tahliyelerin, hükümetin 17 Aralık’tan sonra değişen tutumundan sonra şaşırtıcı gelmediğine dikkat çekti.

Doğan şunları söyledi: “Hükümet, 17 Aralıktan sonra Ergenekon’la uzlaşı tutumu içinde. Bu nedenle bu tahliyeler şaşırtıcı gelmedi. Yargılamalarda tutuklamalardan öte maddi gerçeğin, hukuki olarak açığa çıkartılması önemli. Dava itibarsızlaştırılmamalı. Olayın örgütlü işlendiği, azmettiricilerin ve ortam hazırlayan bir yapının olduğunu düşünüyoruz.”

Üç kez heyet değişti

Doğan, yargılama süresince mahkeme heyetinin üç kez değiştiğini hatırlatarak “Her gelen yeni heyetin dava dosyalarını okuyup, olaya vakıf olması uzun zaman alıyor.  Siyasi bir iklimle ve iktidar kavgalarıyla heyetlerin değiştirilmesi davaya zarar veriyor. Umarım, dosyayı okur ve siyasi etki altına girmeden kısa bir zamanda karar verirler. Hükümetin Ergenekon’la uzlaşı içinde olduğu ve bu davanın da Ergenekon’un bir parçası olduğu dikkate alınırsa siyasi etkiye ve pazarlığa çok açık bir dava.”

Tahliyeler akla hizmet değil

Davanın avukatlarından Nalan Erken delil durumlarına rağmen tahliye kararı verilmesine “Bu davanın azmettiricileri olarak dosyada bir sürü delil bulunmasına rağmen tahliye edilmeleri akla hizmet değil” diyerek tepki gösterdi.

Mahkeme heyetlerinin değiştirilmesinin davayı olumsuz etkilediğini belirten Erken şunları söyledi, “Dosya yüzlerce klasörden oluşuyor, çok ayrıntılı. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasından sonra, hiçbir fikri olmayan bir başka mahkemeye verildiğinde zaten umutlarımız azalmıştı. Cinayeti işleyen beş kişi, yasa gereği tahliye edilmişti ve ailenin ısrarlarından sonra mahkeme elektronik kelepçe kullanılmasına karar vermişti. Elektronik kelepçenin güvenlik tedbirlerini defalarca ihlal ettiler, polislerin tutukları tutanaklar var ama mahkeme bunların hepsini görmezden geldi. ”

Uzun tutukluluktan tahliye edilmişlerdi

Katliamın ardından olay yerinde yakalanan sanıklar Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım uzun tutukluluk sürelerini düzenleyen yasanın yürürlüğe girmesinin ardından tahliye edilmişti.  Tahliye edilen sanıklara elektronik kelepçe takılmıştı.

Zirve Yayınevi katliamı davasında aralarında emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında 2012 yılının Haziran ayında ek iddianame hazırlanarak davaya dahil edilmişti. Sanıklar hakkındaki iddianamede, katliamı Ergenekon’un Malatya hücresi tarafından gerçekleştirdiği belirtiliyordu.  

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.