ABD Başkanı Barack Obama Seul'de Başbakan Erdoğan ile görüşmesinden sonra 'Başbakan Erdoğan'ın Ruhban Okulu'nun yeniden açılması kararını duymaktan memnunum.' sözleri özellikle Yunan basını tarafından Ruhban Okulu'nun yeniden açılacağı şeklinde yorumlanmıştı. Washington'dan yapılan açıklamada bu konuda Türkiye ile ABD arasında yorum farkı olduğu belirtildi.
ABD Başkanı Obama'nın geçtiğimiz gün Seul'deki zirvede yaptığı açıklamanın ardından Beyaz Saray'dan yazılı bir açıklama daha yapıldı. Açıklamada, 'Başkan Obama, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de dini azınlıkların haklarının genişletilmesini taahhüdünde bulunmasını memnuniyetle karşıladı ve Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasının önemini vurguladı. Türkiye tarafından bu önemli öğretim kurumunun yeniden açılması yönünde bir kararın; Türkiye'de din özgürlüğünün genişletilmesi vaadinin yerine getirilmesi için önemli gösterge olacağına inanıyoruz.' denildi. Beyaz Saray bu konuda yorum için adresin Türk hükümeti olduğunu bildirdi.
Bağış: 'Ruhban okulu zenginlik katar'
ABD Başkanı Barack Obama’nın 27 Mart’ta Nükleer Güvenlik Zirvesi için gittiği Güney Kore’nin başkenti Seul’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşme sonrasında yaptığı “Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılacağı kararını duymaktan mutluyum” açıklaması büyük ses getirmiş ve bu sözler Yunan basınında geniş yer bulmuştu. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise konuyla ilgili sorular üzerine, ruhban okulunun açılmasının insan hakları açısından ve Ortodoks vatandaşların din adamı ihtiyaçlarını karşılaması bakımından önemli bir konu olduğunu dile getirmiş ve şöyle devam etmişti “Bu konu Türkiye ile ABD arasındaki bir konu olmaktan çok bizim iç mevzuatımızla ilgili bir konudur. Ben Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını Türkiye için bir tehdit olarak görmüyorum. Bu Türkiye için bir zenginlik olacaktır.
Bu konuda teşvik edici adımların eşzamanlı atılmasının da her zaman yararlı olacağına inanıyorum. Ama bu adımları atarken, her ne kadar mütekabiliyet şartına bağlı olmasa bile, Yunanistan’ın da eşzamanlı olarak atacağı iyi niyet adımlarının çok önemli olacağını vurgulamıştık.
Bu çerçevede Sayın Başbakanımıza defalarca söz verdiklerine şahit olduğumuz Yunanistan başbakanlarının, hem Sayın Papandreu’nun hem Sayın Karamanlis’in gerekli adımları atamamış olması aslında konunun nerede tıkandığını ortaya koymaktadır. Türkiye bu konuda çok önemli adımlar atmıştır. Ama AB standartlarında bir demokrasi olması gereken Yunanistan’ın artık biraz kendi sorumluluklarının bilincinde hareket etmesinin vakti gelmiştir diye düşünüyorum.”
Bugünlerde bekliyoruz
Fener Rum Patrikhanesi’nin avukatı olan Kezban Hatemi de konuya ilişkin şöyle demişti: “Başbakan açılması oldukça gecikmiş olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için her türlü kolaylığın gösterileceğini ve gerekli iradenin ortaya konulduğunu sıklıkla söylemişti. Garanti edilmesi demekle bu sözlerini pekiştirmiş oldu. Patrikhane’ye Ruhban Okulu’nun açılmasına ilişkin verilmiş kesin bir tarih yok ancak bugünlerde açılmasını bekliyoruz”.