AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, 1924’te İttihatçı zihniyetin devlet zihniyeti haline dönüştüğünü belirterek “İttihatçıların zihniyeti devletin zihniyeti oldu. Haklarını garantide görmeyen bu insanlar gitti. Şimdi ülkenin yüzde 99,9’u ‘elhamdülillah Müslüman.’ 90 yıldır denedik. Eskisi olmuyor artık başka bir yaşam kurmak gerekiyor” dedi.
UYGAR GÜLTEKİN
Yeşiller ve Sol Gelecek, “Yeni Anayasada Son Dönemeç” başlıklı sempozyum ile anayasa sürecini tartışıyor. Sempozyumun ilk oturumuna AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora ve HDK adına konuşan Prof. Dr Gencay Gürsoy katıldı.
AK Parti’li Ensarioğlu, Anayasayı bütün sorunların kaynağı olarak nitelendirerek “Yıllardır yapılan anaysa değil dayatama metinleriydi” dedi.
Ulus devletin özünde teklik ve tekleştirme olduğuna dikkat çeken Ensarioğlu, şunları söyledi; “Cumhuriyet öncesinde bu toprakların yüzde 25 nüfus gayrimüslimdi. 1924’te İttihatçılar ideolojik bir anaysa yaptı. İttihatçıların zihniyeti devletin zihniyeti oldu. Haklarını garantide görmeyen bu insanlar gitti. Şimdi ülkenin yüzde 99,9’u ‘elhamdülillah Müslüman’.Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan insanların kendi isteği ile buralardan gitmesi mümkün mü. 80-90 yıl içinde herkes Türk’ten fazla Türkçülük yapar oldular. Türk olmayan Türk olmak istemeyen ama Türkiye vatandaşı olarak yaşamak isteyen insanları ne yapacaksınız. Hepsini mi öldüreceksiniz. Artık olmuyor. 90 yıldır denedi olmuyor. Yeni bir yaşam kurmak gerek. Devlette yeni bir paradigma değişikliği gerekiyor”
Ensarioğlu, yeni anaysa konusunda Meclis Anaysa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarını da değelendirdi.
Ensarioğlu, “Bu yol denenmeliydi, tüketilmeliydi.Artık halk partileri nasıl bir anayasa istediğini biliyor. Ama bu süreç ilelebet devam edemez. Bu yıl Meclis kapanmadan bu işi bitirmek zorundayız. Sonbaharda referanduma gidemezsek bu fırsatı kaçırmış oluruz” diye konuştu.
Toplantıda konuşan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Arif Ali Cangı, toplantıya CHP’nin de davet edildiğini ancak kendilerinin daveti kabul etmediklerini söyledi. Anayasa yapım sürecinde ortaya çıkacak olan yöntemin anaysa kadar önemli olduğunu belirterek şeffaflık ve katılımcılık çağrısı yaptı, Cangı anayasa konusunda şunları şöyledi; “Bizce yeni anayasa toplumsal adaleti sağlamalıdır. Toplumsal adalet özgürlükçü eşitlikçi ekolojist ve demokratik siyasetin yön verici ve düzenleyici ilkesidir. Toplumsal adaletin gerçekleşmesi için iktisadi adalet, tanınma adaleti, çevre ve iklim adaleti, katılım adaleti sağlanmalıdır. Doğa bir hak öznesi olarak yer almalıdır insanin doğanın efendisi değil onun uyumlu bir parçası olduğu anlayışıyla dünya üzerindeki yaşamın bir bütün olarak algılandığı belirtilmeli, doğanın hammade kaynağı olarak görülmesine sor verilmeli ve hayvan hakları tam olarak tanınmalıdır”
BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, anayasadaki tekçi zihniyetin kaldırılmasının kırmızı çizgileri olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Gencay Gürsoy da başkanlık sistemi konusunda endişeli olduğunu belirterek parlamenter sistemden vazgeçilmesi için inandırıcı bir sebebin bulunmadığını söyledi.