Arınç: “Bir Hasan Cemal kolay yetişmiyor”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Hürriyet gazetesinden Zeynep Gürcanlı’ya mülakat veren Arınç, Hasan Cemal'in çalıştığı gazeteden ayrılmasının sorumlusunun 'hükümet değil, medya patronları' olduğunu söyledi.

Diplomasi Muhabirleri Derneği'nin kahvaltısında, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile konuşma fırsatı bulan Hürriyet gazetesinden Zeynep Gürcanlı’ya Arınç önemli açıklamalarda bulundu. Soruları açık bir dille yanıtlayan Arınç, ilginç değerlendirmelerde de bulundu.

Başbakan Erdoğan'ın, İmralı tutanaklarını yayınlayan/yorumlayan medyaya yönelik sert tepkisini 'bazen ben de, Sayın Başbakan da ben de orantısız tepkiler verebiliyoruz, mazur görün' sözleriyle yorumladı, 'böyle kalemler kolay yetişmiyor' diyerek Hasan Cemal'e sahip çıktı, Cemal'in çalıştığı gazeteden ayrılmasının sorumlusunun 'hükümet değil, medya patronları' olduğunu söyledi.

Hasan Cemal'in çalıştığı gazeteden ayrılması konusunda:

'Bir Hasan Cemal meslekte kolay yetişmiyor' diyen Arınç, Hasan Cemal'in de, yine aynı olayda adı geçen Can Dündar'ın da, 'hayatlarının her noktasında iyi sınav vermiş, kalemini satmamış, kaleminin hakkını vermiş gazeteciler' olduğunu vurgulayarak, 'Her iki yazar da okuduğum, sevdiğim insanlar. bu meslekte öyle kolay kolay insan yetişmiyor. İnsani yönü olan ,Türkiye'nin demokratikleşmesinde katkısı olmuş insanlar. Sayı olarak da, kalite olarak da çok fazla değiller. Onların yazı hayatlarına devam etmesi arzumuzdur' dedi. Konu ile ilgili olarak hükümetin bir tavrının olmadığını da vurgulayan Arınç, 'olay, hükümetin tavrından ziyade, medya patronlarının tavrı olarak görülmelidir' dedi.

Mor Gabriel sorununu 2b ile çözmeye çalışıyoruz

Mardin'deki Mor Gabriel Süryani Manastırı'nın arazi ihtilafını 'çözmeye çalıştıklarını' da anlatan Arınç, bu konuda kesin hukuk kararı olduğunu hatırlattı. 'Bizden çok önce hukuk genel kurulu kararı var' diyen Arınç, bu kararı yok sayamayacaklarını, ancak başka formüllerle sorunu çözmeye çalıştıklarını anlattı; 'Kilisenin duvarları, orman arazisini içine alacak şekilde genişletilmiş. Kilise yetkilileri de toprakların kendilerine verilmesini istiyorlar. Taleplerinde haklılar ama önümüzde kesin bir yargı kararı var. Bu karar da bütün kurumları bağlıyor

Acaba 2b den yararlanarak satabilir miyiz diye düşündük. Ama söz konusu arazi 2b arazisi de değil. 49 yıllığına tahsis etsek dedik, 'yok illa bizim malımız olsun' diyorlar' diye konuştu.

Konu üzerinde çalışmaların sürdüğünü de anlatan Arınç, 'yargı kararına rağmen çözün derseniz, o zaman yargıyı çiğnemeden yol bulmamız lazım. Dışişleri Bakanlığı, bana bağlı kurumlar çalışmalar yapıyor. İnşallah sonuçlandıracağız' dedi.

TBMM'deki anayasa çalışmaları için son tarih 23 Nisan

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM'deki yeni anayasa yazımı için kurulan komisyonun çalışmalarının da '2015'e kadar süremeyeceğini' hatırlatarak, çalışmaların sonlandırılması için tarih verdi. Arınç, bu konuda AK Parti'nin Mart sonunu düşündüğünü, ancak MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin verdiği 23 Nisan tarihinin de kabul edilebileceğini kaydetti. TBMM'deki komisyonun, dört parti de üzerinde uzlaşmadan, ilgili konunun kabul edilmeyeceği konusunda fikir birliği olduğunu da hatırlatan Arınç, bu çerçevede AK Parti'nin getirdiği Başkanlık sistemi önerisinin de 'kabul edilme şansı bulunmadığını söyledi. Arınç, 'CHP, (Başkanlık sistemini) neredeyse vatan hainliği ilan etti. MHP ise Türkeş'in yazdıklarını söylediklerini unuttu. O zaman bunun kabul edilme şansı da yok' dedi.

(Kaynak: Hürriyet) 

Kategoriler

Güncel Gündem