Af Örgütü'nden 7 Ekim açıklaması:: Acilen ateşkes sağlanmalı ve rehineler serbest bırakılmalı

Uluslararası Af Örgütü "İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: 7 Ekim’in üzerinden bir yıl geçti, acilen ateşkes sağlanmalı ve rehineler serbest bırakılmalı" başlıklı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"7 Ekim 2024 Pazartesi günü, Hamas ve diğer Filistinli silahlı grupların İsrail’in güneyinde yaklaşık bin 200 kişiyi öldürdüğü ve 250 civarında kişiyi kaçırdığı korkunç saldırıların birinci yıldönümü. Bu tarih aynı zamanda, İsrail’in işgal altındaki Gazze Şeridi’nde 41 bin 500’den fazla kişiyi öldürdüğü, 1,9 milyon Filistinliyi de yerinden ettiği, süregelen yıkıcı saldırılarının da başlangıcına işaret ediyor.

Açıklamada Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, şunları kaydetti:

“7 Ekim, yakınları öldürülen ve kaçırılan İsrailliler ile Hamas ve diğer silahlı grupların menfur saldırılarından bu yana yerinden edilmeye devam eden binlerce kişi için bir yas günüdür.”

“7 Ekim aynı zamanda, İsrail güçlerinin Gazze’de on binlerce kişiyi öldürdüğü, nüfusun %90’ını yerinden ettiği ve benzeri görülmemiş bir insani felaketi tetikleyerek, Uluslararası Adalet Divanı’nın da ifade ettiği üzere Gazze’deki Filistinlileri soykırım riskiyle karşı karşıya bıraktığı korkunç saldırılarının başlangıcının birinci yılıdır.”

“Hamas ve diğer silahlı grupların işlediği, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı tarafından insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında soruşturulan suçlar tüyler ürperticidir ve hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Saldırıların üzerinden bir yıl geçtiği halde 100 civarında rehine hâlâ Gazze’de tutuluyor. Bazılarının öldüğü doğrulansa da hayatta olanlar da ölüm, işkence ve diğer ihlaller riski altındadır. İsrail güçlerinin Ağustos ayında altı rehinenin cansız bedenine ulaşmasının ve daha sonra İsrail’de gerçekleştirilen adli tıp incelemesinde bu kişilerin kurtarılmadan kısa bir süre önce başlarından vurularak öldürüldüğünün anlaşılmasının ardından rehinelerin can güvenliğine ilişkin kaygılar arttı. Sivil rehineler derhal serbest bırakılmalı ve ailelerine kavuşturulmalıdır.”

“Öte yandan Gazze’de aileler bütünüyle yok edilmektedir. Birçok kişi, yıkılan evlerinin enkazından çocuklar da dahil yakınlarının cansız bedenini hâlâ çıkaramadı. Gazze’de yüzlerce aile hâlâ İsrail hapishanelerinde suçlama veya yargılama olmadan tutulan ve çoğu işkenceye maruz bırakılan yakınlarıyla ilgili bilgi almaya çalışıyor.”

“Yakında sona erecek gibi durmayan savaş şiddetlenirken, ateşkesin sağlanması, uluslararası hukuka riayet edilmesi ve savaştan zarar gören tüm kişilerin hakikat, adalet ve onarım hakkına saygı gösterilmesi her zamankinden daha acil bir ihtiyaçtır. Saldırıların üzerinden bir yıl geçtiği halde hâlâ ateşkes yapılmamış ve rehinelerin serbest bırakılmamış olması utanç vericidir ve insanlığın ortak başarısızlığıdır. Bu tür katliamlar, devam etmelerine göz yummak bir yana, hiçbir zaman gerçekleştirilmemeliydi.”

"7 Ekim’in yıldönümü, temel sebeplerin ortadan kaldırılması, tüm taraflara silah tedarikinin kesilmesi ve İsrail güçleri ile Hamas ve diğer silahlı grupların on yıllardır hiçbir sonuçla karşı karşıya kalmaktan çekinmeden uluslararası hukuku ihlal etmelerine sebep olan uzun vadeli cezasızlığa son verilmesine dair acil ihtiyacın altını çiziyor.”
 

“Dünya, ölenleri ve etkilenen ailelerin ızdırabını hiçbir zaman unutmamalıdır. İnsanlık galip gelmelidir. Uluslararası Af Örgütü, acilen ateşkesin sağlanması ve Hamas ve diğer silahlı gruplar tarafından alıkonulan sivil rehineler ile İsrail tarafından hukuksuzca alıkonulan tüm Filistinlilerin derhal ve koşuluz serbest bırakılması için çağrı yapmaktadır.”

Bu arada Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, 6 Eylül 2024’te Batı Şeria’da katıldığı bir protesto sırasında İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi’yi de unutmadı.

Gazze'deki sivillere yönelik katliama dur demek ve Eygi'yi anmak için İstanbul’da bir etkinlik düzenledi. Aktivistleriyle birlikte Ayşenur’un adının yazılı olduğu sembolik bir sokak tabelası asarak onun insan hakları mücadelesini hatırlatırken, daha fazla vakit kaybetmeden, ölüm ve yıkımları sona erdirmek için herkesi ateşkes çağrısı için ses yükseltmeye davet etti.