İsrail Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdürüyor: 1 Hamas, 3 FKHC üyesi öldürüldü

Hamas, Lübnan'daki lideri Fateh Sherif Abu el-Amin'in, 30 Eylül pazartesi sabahı erken saatlerde Sur'daki bir mülteci kampındaki evlerine düzenlenen bir saldırıda eşi, oğlu ve kızıyla birlikte öldürüldüğünü söyledi. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), liderlerinden üçünün Beyrut'un Kola semtine düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü söyledi.

Hizbullah militanları, İsrail'in geçen hafta liderleri Hasan Nasrallah'ı öldürmesinden bu yana ilk kez  halka açık bir konuşma yaptı. Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, Lübnan'a yönelik herhangi bir İsrail kara işgaline karşı koymaya hazır olduklarını söyledi.

Nasrallah ve diğer liderlerin öldürülmesi, İran Devrim Muhafızlarının 1982'de İsrail'in Lübnan'ı işgaline karşı koymak için Hizbullah'ı kurmasından bu yana örgütün yaşadığı en en ağır kayıplar. Nasrallah'ın yanısıra üç Hizbullah lideri daha son saldırılarda hayatını kaybetti.

Hizbullah yetkilisi Kasım, "2006'da  İsrail düşmanına karşı kazandığımız gibi kazanacağız," dedi.

Hizbullah yetkilisinin konuşmasından birkaç saat önce,  Hamas, Lübnan'ın güneyindeki Sur kentinde İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında liderinin öldürüldüğünü söyledi. FHKC de , üç liderinin Beyrut'un merkezinde gerçekleşen bir saldırıda öldüğünü söyledi. Bu yakın zamanda Lübnan'ın başkent sınırları içinde gerçekleşen ilk saldırı.

Reuters tanıkları, saldırının bir apartman binasının üst katını vurduğunu söyledi. İsrail ordusundan henüz bir açıklama yapılmadı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani, Tahran'ın İsrail'in "suç eylemlerinden" hiçbirini cevapsız bırakmayacağını söyledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, son iki haftada 1.000'den fazla Lübnanlının öldürüldüğünü ve 6.000'inin yaralandığını söyledi. Hükümet, nüfusun beşte biri olan bir milyon kişinin evlerini terk ettiğini söylüyor.

(Reuters)