Agos'un 10 Ağustos tarihli sayısından öne çıkan haberler, söyleşiler, makaleler...
AGOS’UN SADECE OKURU DEĞİL DESTEKÇİSİ OLUN
E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
GÜNCEL
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Adalar’la ilgili imar planını kabul etmesinin ardından Adalar Belediyesi uygulamaya dönük 1/1000 ölçekli ‘Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nı hazırladı. Adalar Savunması, İmar Planına ilişkin eleştirilerini açıkladı. Belediye Başkanı Atilla Aytaç ise eleştirilere karşı, “Plana sahip çıkmalıyız” çağrısı yaptı.
*Tumanyan’ın Tiflis’teki evi sizi bekliyor
*Matematik Olimpiyatı’ndan Ermenistan öğrencileri 8 madalyayla döndü
Yerevan Devlet Üniversitesi, Ermenistan Amerikan Üniversitesi ve Rus-Ermeni Slavonic Üniversitesi öğrencileri, 24.’sü düzenlenen Uluslararası Matematik Olimpiyatı’ndan sekiz madalyayla ayrıldı.
*Resmi nikah olmadan mümkün değil
Müftülere nikah kıyılmasını öngören yasa tasarısı tartışmalara neden oldu. Hükümet yetkilileri tasarıyı savunurken papaz ve hahamların da nikah kıyabildiğini hatırlattı. Oysa Türkiye’de gayrimüslim din adamlarının nikah kıyma yetkileri bulunmuyor.
*“Roman çocukları için Roman olmak yoksulluk demek “
İletişim Yayınları’ndan çıkan ‘Biz Romanlar, Siz Gacolar’ kitabı bir yandan çocukların ağzından derin bir yoksulluk anlatısı sunuyor, bir yandan da Roman toplumunun maruz kaldığı ayrımcılığın çocuk zihninde nasıl da tüm çıplaklığıyla algılandığını ortaya koyuyor. Yazar Derya Koptekin anlattı
TOPLUM
Bu yıl Asdvadzadzin’de Vakıflıköy Kilisesi’nde ayrı bir heyecan var. Ayine Değabah Başepiskopos Karekin Bekçiyan riyaset edecek. Bekçiyan Sırpazan, köyde inşaatı yeni tamamlanan tesiste konaklayacak.
*EPİSKOPOS SAHAK MAŞALYAN YAZDI - Meryem Ana: Eski ama eskimemiş bir ikon
*Patrik seçimi için hedef 13 Aralık
Müteşebbis Heyet, Patrik seçimi için yol haritasını belirledi. İki aşamalı olarak planlanan süreçte, 10 Aralık Pazar günü delege seçimi, 13 Aralık’ta ise Patrik seçimi öngörülüyor.
*Düşünce Platformu Kınalıada’daydı
Düşünce Platformu, patriklik seçim sürecindeki çalışmalarına devam ediyor. Platform, 8 Ağustos Salı günü Kınalıada Gazturman Gayan Kampı’nda ‘Patriğimizi biz seçeceğiz’ başlıklı bir panel düzenledi.
*Adalılara bir dokun bin ah işit
Geçtiğimiz hafta TBMM’de düzenlenen bir basın toplantısıyla Adalar için S.O.S verildi. Adalar’da, bilhassa da Kınalıada’da sorunlar hep vardı ama son yıllarda artmış görünüyor. Görülen lüzum üzerine Kınalıada’nın yolunu tuttuk.
*BİN DERT BİR DERMAN - ‘Kalsiyum ve D Vitamini takviyesi kalça kırığı riskini azaltır’
Ortalama yaşam süresinin uzaması ve yaşlıların günümüzde daha aktif olmasına bağlı olarak artan kalça kırığı vakaları, sıkça gündeme geliyor. Tedavi edilmediğinde yaşam fonksiyonlarını da etkileyen kalça kırıklarını, Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Sevan Sıvacıoğlu anlattı.
ORTA SAYFA
*Ankaralı Ermeni Katoliklerin başına ne geldi?
‘Ankara Vukuatı’, Ankaralı bir Katolik Ermeni olan Simon Arakelyan’ın 1915’te yaşadıklarını anlatıyor. Resmi tezlerde ‘tehcirden muaf’ tutuldukları söylenen Ermeni Katoliklerin sürgün ve katliamlar sırasında neler yaşadığına ışık tutan bu tanıklık, Ankara’nın Hıristiyan nüfusunun başına gelenleri anlamak açısından da çarpıcı veriler sunuyor.
ARKA SAYFA
*‘Ermeniler gitti, buralar öksüz kaldı’
Fotoğrafçı Murat Ezer, Sivas Zara’nın eski Ermeni mahallesinde, 90 yaşındaki Kazime Üstün ile birlikte Ermenilerin Zara’da yaşadığı döneme kısa bir yolculuk yaptı. Kazime Teyze, yakın çevresinin “Sakın anlatma” baskılarına rağmen, aklında kalanları anlattı.
KÜLTÜR SANAT
*Adanalı Yahudilerin hikâyesi
Adana’da yaşayan Yahudilerin nüfusu 18 kişiden ibaret. Çoğu 80 yaşın üstünde olan Adanalı Yahudilerin hikâyesini belgesele dönüştüren Ayşe Acar ve Jozef Amado, Kasım’da vizyona girmesi planlanan filmi anlattılar.
*Van’ın asırlık Ermeni kıyafetleri sergide toplanıyor