Barzani’den Suriyeli Kürtlere birlik çağrısı

Esed’ın devrilmesi için birlik çağrısında bulunan Barzani, Suriyeli Kürtlere seslenerek, 'Birlikte hareket ederseniz size her türlü yardımı yaparım' dedi. Irak Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Suriye Kürtlerinin iki önemli örgütü olan Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (SKUM) Başkanı İsmail Heme ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanı Muhammed Müslim ile Erbil'de görüştü.

Irak Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Suriye'de rejim karşıtı hareketlerin başlamasından sonra aralarındaki görüş ayrılıkları artan Suriye Kürtlerini ortak bir tutum benimsemeye ikna etmek için çalışmalarına hız verdi. Esed'ın devrilmesi için birlik çağrısında bulunan Barzani, Suriyeli Kürtlere seslenerek, 'Birlikte hareket ederseniz size her türlü yardımı yaparım' dedi.

Barzani, Suriye Kürtlerinin iki önemli örgütü olan Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (SKUM) Başkanı İsmail Heme ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanı Muhammed Müslim ile Erbil'de görüştü.

Önceki gün başlayan ve devam eden basına kapalı görüşmelere katılan bir SKUM yetkilisi, Barzani'nin taraflardan, 'aralarındaki ihtilafları bir kenara bırakarak Esed rejiminin değiştirilmesi amacı etrafında birleşerek ortak hareket etmelerini istediğini' söyledi.

'Her türlü yardımı yaparım'

SKUM yetkilisinin verdiği bilgiye göre Barzani, görüşmede, 'Birlikte hareket ederseniz size her türlü yardımı yapacağım ve sizi dışarıdan kimseye de muhtaç ettirmeyeceğim' ifadesini kullandı.

Barzani taraflara, aralarındaki ihtilafı gidermeleri halinde kendilerine her türlü yardımı yapma vaadinde de bulundu.

Taraflar arasındaki sorunların çözülmesi için uzun süredir devrede olan Barzani, PYD ve SKUM temsilcilerine ayrıca, 'Uzlaşmazsanız size ne benim faydam olur ne de başkasının' mesajını verdi.

Afrin'deki olay

Barzani'nin PYD ve SKUM temsilcileriyle görüşmesinde, Suriye'nin kuzeybatısında Kürtlerin yoğun olarak yaşadağı Afrin bölgesinde meydana gelen ve üç kişinin ölümüyle sonuçlanan olay da gündeme geldi.

Geçtiğimiz hafta meydana gelen olayda, Esed rejiminin bölgenin kontrolünü kendisine bıraktığı PYD grubu ile bu grupla mücadele halinde olan diğer gruplar arasında silahlı çatışma yaşanmıştı. Hayatını kaybedenlerden birinin Suriye askeri, birinin de PYD mensubu olduğu iddia edilmişti. Olaydan sonra PYD'nin silahlı güçleri Afrin'de muhalif gruplardan bazı kimseleri alıkoymuştu.

SKUM, Kürtçe resmi dil ve ademi merkeziyet talep ediyor

Suriye'deki 16 Kürt partisinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (SKUM), ülkede Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı kuzey bölgesinde tabanı en güçlü oluşum olarak dikkat çekiyor.

SKUM, Suriye'deki halk hareketlerinin başlamasından itibaren Esed rejimine karşı barışçıl yollardan muhalefet ediyor. Uzun süredir Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) çatısı altına girmek için SUK ile müzakereler yürüten örgüt, şu ana kadar Konsey ile anlaşmaya varamamış olmasına rağmen müzakereleri bir şekilde devam ettiriyor.

SKUM, Esed rejiminin değiştirilmesini amaçlayan uluslararası konferanslara genellikle Kürtlerin temsilcisi olarak davet ediliyor. Örgütün, temel talepleri arasında, Kürtlerin varlığının yeni Suriye anayasasında tanınması, Kürtçe'nin resmi diller arasına alınması ve ülkede ademi merkeziyetçi bir yönetim sisteminin kurulması gibi istekler yer alıyor. SKUM, Esad rejimi ile müzakerelere girmeyi kabul etmiyor ve mevcut rejimin değişmesini istiyor.

Bölge halkı üzerinde silahlı baskı kurmak doğru değil

Barzani, görüşmede Afrin'deki olayın ardından yaşanan gerginliğin de sonlandırılmasını, PYD yetkililerinden ellerindeki muhalifleri serbest bırakmasını isteyerek, 'bölge halkı üzerinde silahlı güce dayalı baskı uygulanmasını doğru bulmadığını' söyledi.

Barzani, taraflara, daha önce Erbil'de yaptıkları görüşmede tarafların birbirlerinin hakkına riayet etme konusunda verdikleri güvenceleri de hatırlattı.

Bu arada Suriye'deki Kürt muhalefeti ile Erbil'de önümüzdeki günlerde daha geniş katılımlı toplantı yapılacağı öğrenildi.

PYD'nin Esed rejimiyle diyaloğu güçlü

PYD'nin, SKUM ile birlikte Kürt bölgesindeki en önemli güç durumunda olduğu söyleniyor. PYD'nin, PKK'nın Suriye'deki varlığı olduğu yönünde değerlendirmeler yapılırken, önemli ölçüde silahlı gücü olduğu öne sürülüyor.

PYD de SKUM gibi Esed rejimi aleyhtarı söylem kullanıyor ancak ülkedeki sorunun rejimle müzakere edilerek çözülebileceğini savunuyor ve her türlü dış müdahaleye ve yardıma karşı çıkıyor. Esed rejiminin, Kürtlerin yaşadığı bölgelerde kontrolü neredeyse tümüyle PYD'nin silahlı birliklerine bırakmış olması, bu örgütün etkisini artırıyor.

PYD'ye rakip gruplar, bu örgütün silahlı güç yoluyla, rejim karşıtı hareketlere destek olmaması konusunda halka gözdağı verdiğini, öne çıkan isimleri ise takibe alarak etkisiz hale getirmeye çalıştığı eleştirisinde bulunuyor.

Son olarak geçtiğimiz hafta, Esed karşıtı Kürt Özgürlük Partisi'nin (Azadi) Başkanı Mustafa Cuma, PYD tarafından 2 gün boyunca alı konulmuş, bölge halkınının tepkileri üzerine serbest bırakılmıştı.

(Kaynak: AA)

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem