Agos'un 27 Temmuz tarihli sayısından öne çıkan haberler, söyleşiler, yorumlar ...
E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
GÜNCEL
*Geleceğin teknolojisi hem Türkiye hem de Ermenistan için umut
Ermenistan, bilgi teknolojileri (IT) sektöründe emin adımlarla ilerliyor, insan gücünün küresel pazarla buluşması için de arayış içinde. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da yapılan bir toplantı bu açıdan önem taşıyordu.
*Erdoğan Rubicon’u geçti mi? – Elmas Topçu yazdı
Almanya, AB’de İngiltere’nin çıkış süreciyle ipleri tamamen ele almaya ve sadece Türkiye politikasını değil, Avrupa’daki rolünü yeniden tanımlamaya ağırlık verecek. Bu süreçte Ankara’yı, canını en acıtan yerden, ekonomik araçlarla vurmakla tehdit ediyor.
*İftira manşetlerine yanıt
Büyükada’da ‘insan hakları savunucularının korunması, dijital güvenliği’ konulu toplantı sırasında gözaltına alınıp, diğer beş hak savunucusuyla birlikte tutuklanan Peter Steudner’ın avukatları, müvekkillerini hedef gösteren yazıları nedeniyle bazı gazeteler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
*Aile anılarının izinden Ermeniköy
Bir ay öncesine kadar adını bile bilmediğim bir köy için duyduğum meraktı bu geziye sebep olan. Bandırma yakınlarında, Kapıdağ yarımadasında bulunan, eskilerin Ermeniköy’ü şimdinin ise Tatlısu köyünden bahsediyorum. Kaynaklarda 17. yüzyılda İran muhaciri Ermeniler tarafından kurulduğu aktarılan, 20. yüzyıl başlarında 1302 Ermeni nüfusu olduğu bilinen, Kapıdağ yarımadasının tek Ermeni köyü...
TOPLUM
*Beykoz arazisinde milyonluk tartışma
Beykoz Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi Vakfı’nın el konan ve daha sonra hukuki mücadele sonrasında kazanılan arazi ve alınan tazminatların nasıl kullanılacağı konusunda görev yapacak komisyon ilk iş olarak gazetecilerin karşısına geçip süreçle ilgili soruları yanıtladı, iddialara cevap verdi. Toplantıya damga vuran konu geçtiğimiz günlerde ödenen 25 milyon TL tutarındaki tazminat için avukatın aldığı yüzde 14’lük komisyondu.
Başepiskopos Aram Ateşyan, sosyal medyadan yaptığı açıklamalarda yıllardır patrik seçimini engellediği yönündeki eleştirilere karşı çıktı ve 2015 yılından bir belge paylaştı. Ancak bu belge kamuoyunda tatmin edici bulunmadı
*“Aram Sırpazan komisyon istedi”
Başepiskos Aram Ateşyan’ın sosyal medyadan yaptığı açıklamalarda dikkat çeken konulardan biri de Agopyanlar davası için komisyon istediği iddiaları ve bu iddialara verdiği yanıt. Konunun muhatapları, Ateşyan’ın sözlerini yalanlıyor.
*Ateşyan’ın imza yetkisi Değabah Bekçiyan’a geçti
Türkiye Ermeni Patrikhanesi Ruhaniler Genel Meclisi, Başepiskopos Aram Ateşyan’ın resmi imza yetkilerini elinden aldı.
* Bin Dert Bir Derman - Reflü tedavisi ihmal edilirse kanser riski ortaya çıkar
Halk arasında ‘reflü’ olarak bilinen mide fıtığı, yemek borusu ile mide arasında bulunan kapakçığın gevşemesi sonucu meydana geliyor. Karında şişme, ağızdan sürekli gaz çıkarma ve yanma gibi belirtilerle kendini gösteren, kanser riski de taşıyan mide fıtığını Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Manuk Manukyan anlattı.
*En neşeli Vartavar Kınalıada’da kutlandı
Vartavar’da, Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde yapılan Badarak ayinini Rahip Harutyun Damadyan yönetti. Ayinin ardından, başta çocuklar olmak üzere ayine katılanlar kilisenin bahçesinde birbirini ıslatarak Vartavar’ı coşkuyla kutladı.
*Taksimspor ve Şişli Kent Konseyi’nden Efes gezisi
*Frankofon Oyunları’nda Ermeni sporculardan başarılı sonuçlar
*Papazyan’a halk danslarında ustalık sertifikası
*İşitme Engelliler Oyunları devam ediyor
*Kuruçeşme Mezarlığı akara çevrildi
* Ermenistanlı öğrenciler başarıdan başarıya koşuyor
KÜLTÜR SANAT
*Ermenistan’ın Beatles’ını anlatan belgesel bulundu
Ermenistan’ın Beatles’ı olarak da bilinen rock grubu ‘Yerazoğnerı’ hakkında 1969’da çekilen bir film internette yayımlandı.
*Balyanların hikâyesi belgeleniyor
Dolmabahçe Sarayı, Kuleli Askerî Lisesi gibi birçok önemli mimari esere imza atan Balyan ailesini anlatan bir belgesel film hazırlanıyor. Yönetmenliğini Production 451’in kurucu ortaklarından Garo Vram Babayan’ın üstlendiği, geçen yıl Mart ayında çekimlerine başlanan ‘Balyanlar: Kültürel Mirasın Peşinde’ adlı belgesel, 2018 başında izleyiciyle buluşmayı hedefliyor. Babayan’la, Balyanlar ve belgesel projesi üzerine konuştuk.
ARKA SAYFA
*‘Amiralar Türkiye’nin mali bağımsızlığının en sağlam teminatı oldular’
Onnik Jamgoçyan’ın ‘Osmanlı İmparatorluğu’nda Sarraflık: Rumlar, Museviler, Frenkler, Ermeniler’ kitabı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Doktorasını Fransa’da Paris I-Panthéon Sorbonne Üniversitesi’nde 1730-1853 döneminde Osmanlı İmparatorluğu’nun ve İstanbul’un mali tarihi üzerine yapan Jamgoçyan’la kitabından yola çıkarak Osmanlı mali yaşamında ve Osmanlı Ermeni toplumunda Ermeni ‘sarraf’ların rolü üzerine konuştuk.
ORTA SAYFA
*Soykırımın Çin’e savurduğu Ermeniler - Khatchig Mouradian yazdı
Dr. Khatchig Mouradian’ın Türkçe çevirisini sunduğumuz makalesi, Çin’de 19. ve 20. yüzyılda yaşayan Ermeni cemaatlerinin tarihiyle ilgili çarpıcı bilgiler içeriyor. Mouradian, “Soykırım’dan sağ kurtulan yüzlerce kişi, yıllar boyunca Çin’i vatan belledi, Ermeni mirasını ve kültürünü anavatanlarında ve dünyada kutlayan cemaatler kurdular” diyor.