Agos'un 1 Haziran tarihli sayısından öne çıkan haberler, söyleşiler, yorumlar...
AGOS’UN SADECE OKURU DEĞİL, DESTEKÇİSİ OLUN
E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
GÜNCEL
*Vicken Cheterian yazdı - Kürtler Ortadoğu’nun haritasını çizdiğinde
Erdoğan'ın Washington ziyaretinden iki gün önce ABD PYD'de Suriye'deki Kürt birimlerine güdümle tanksavar füzeleri de dahil ağır silahlar vereceğini açıkladı. Erdoğan-Trump görüşmesinin çeviriyle geçen vakit de dahil 22 dakika sürdüğü gerçeği iki lider arasında anlamlı bir tartışma olmadığını gösteriyor.
*Dink davasında üçüncü iddianame
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Hrant Dink cinayetine ilişkin hazırlanan üçüncü iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. 51 şüpheli hakkında hazırlanan üçüncü iddianamenin iade işlemine savcılıkça yapılan itiraz kabul edildi.
*Pakrat Estukyan’a Cumhurbaşkanlığı Ödülü
Agos Ermenice sayfaları editörü ve yazarı Pakrat Estukyan, Ermenistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Ödülü’ne layık görüldü. Estukyan’a ödülünü Cumhurbaşkanı Sarkisyan ve Jan Boğosyan verdi. Estukyan, ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Aileme, geçmişime vicdan borcumu ödüyorum” dedi.
*Aurora’nın sesi bu kez Yerevan’dan yükseldi
Yönetmen Eric Nazarian, 26-29 Mayıs’ta Yerevan’da yapılan İkinci Aurora Uyanan İnsanlık Ödülü törenlerini yazdı.
*Henrikh Mkhitaryan’a ‘Vatana Hizmet Madalyası’
Henrikh Mkhitaryan Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın elinden ‘Birinci Sınıf Vatan Hizmet Madalyası’na layık görüldü. Bu madalya özellikle dünyada kültür, spor ve siyaset alanında Ermenistan’ı ve Ermenileri temsil edenlere veriliyor.
*Mehmet Said Aydın'dan Define Tefrikası - 'Sonra işte yaşlandım'
Şair Mehmet Said Aydın’ın kaleme aldığı ‘Define Tefrikası’ başlıyor. Aydın, Kızıltepe’de geçen çocukluk ve ilk gençlik yıllarında tanık olduğu bir “Ermeni definesi” hikâyesinden yola çıkıyor. Zeynep Özatalay’ın da çizimleriyle katkıda bulunacağı ‘Define Tefrikası’ her hafta Agos’ta.
TOPLUM
*Agos’un merceğinden: Yeni dönem yeni sorular
Mevcut durumda seçim sürecinin önü açılmış görünüyor. Ancak bu sevindirici bir gelişme olmakla birlikte kanımızca başka yeni bir sürecin de önü açılmış oluyor. İlk olarak şunu söylemek mümkün. Hatalarla dolu bir dönemden gelindiği için devlet, bu patrik seçim sürecinin tam ortasına oturmuş ya da oturtulmuş vaziyette. Yeni dönem bu ve diğer kronikleşmiş sorunlarımızı ele alacağımız bir dönem olacak gibi görünüyor.
*Yeni tüzük arayışları
Değabah Bekçiyan’ın gelişiyle seçim çalışmalarının hızlanması beklenirken yeni patrik seçimi tüzüğü de konuşulmaya başlandı. VADİP Genel Sekreteri Harutyun Şanlı seçim sonrası yeni bir tüzüğün gündeme gelmesi gerektiği görüşünde. Episkopos Maşalyan ise seçim öncesi en büyük güçlüğün seçmen kütüklerini yenilenmesi olduğunu ancak bunun aşılamayacak bir sorun olmadığını söyledi. Maşalyan’a göre seçim için ise ufukta sonbahar aylarının görünüyor.
*Surp Pırgiç’te Hampartsum heyecanı
Surp Pırgiç Hastanesi’nin kuruluşunun 185. yıldönümünü ve Hampartsum Yortusu 25 Mayıs’ta birlikte kutlandı. Değabah Vekili Episkopos Sahak Maşalyan başkanlığında düzenlenen Hampartsum yemeğinde Değabah Bekçiyan’ın mesajı okundu.
*Rahim ağzı kanserine HPV aşısı formülü
Başlıca nedeni cinsel yolla bulaşan HPV, en etkili korunma yöntemi ise düzenli tarama ve HPV aşısı olan rahim ağzı kanserini, Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Irmak Bircan anlattı. Bircan, “Kadınlar 3 yılda bir düzenli olarak taramalarını yaptırmalılar” diyor.
KÜLTÜR SANAT
*Büyüktaşçıyan’dan ‘Kayıp Cennetin Dili’
Pera Müzesi’ndeki ‘Çifdüşün-Çiftgörgü’ adlı sergide yer alan Büyüktaşçıyan’ın heykeli adını Lord Byron’un Ermenice için kullandığı ‘Kayıp Cennet’in Dili’ tabirinden alıyor.
ORTA SAYFA
*Haritaların ötesinde bir İstanbul’un adım adım topografyası
Bazen spor için, bazen kendimizi dinlemek, bazen de protesto etmek için tek ya da birlikte yapılan yürümek eylemi, özellikle son yıllarda kenti anlamak isteyenler için önemli bir metot haline geldi. Kent çalışmalarında daha demokratik bir yöntem olarak görülen yürümek edimini kullanan araştırmacılar, kimi zaman geçip gittiğimiz olgulara mikro, kimi zamansa objektifi değiştirerek makro perspektiften bakıyor, kentin dinamiklerini ‘içeriden’ seslerle aktarmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta Anarad Hığutyun Binası Havak Salonu’nda düzenlenen ‘Kenti Anlamak ve Kentte Adalet için Yürümek’ etkinliği, İstanbul’u yürüyerek anlamaya çalışan araştırmacılara ev sahipliği yaptı. Bu panelde sunumlarıyla yer alan Türkiye-Ermenistan Burs Programı bursiyeri Arpenik Atabekyan ile ‘İstanbul 2023’ kitabının müellifleri Yoan Morvann ve Sinan Logie’ye bağlanıyoruz.
ARKA SAYFA
*İnci Batuk’tan Galata’nın hafızası
Fotoğrafçı İnci Batuk, ilk kişisel sergisi ‘Galata’nın Görsel Kent Hafızası’ adlı sergisi, 24 Mayıs’ta Karaköy’deki Depo’da açıldı. 24 Haziran’a kadar sürecek sergi için semtin değişimini ve bölge esnafını fotoğraflayan Batuk’la 2014’ten bu yana çalıştığı işi vesilesiyle konuştuk.