Agos’ta bu hafta

9 Mart sayılı Agos'ta öne çıkan haberler, söyleşiler, yorumlar..

E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

E-GAZETEYE ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL

*SÖYLEŞİ - Pınar Dost-Niyego 
‘Almanya’da yaşayan Türklerin Nazi uygulamalarına maruz kaldıkları söylenebilir mi?’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Nazi’ açıklamasını İstanbul Bilgi Üniversitesi Yahudi Toplulukları Çalışma Birimi Üyesi tarihçi ve Holokost uzmanı Pınar Dost-Niyego değerlendirdi.

*Veee Karşınızda “Agos Öğrencilerle” Part 2

Özel Karagözyan Ermeni Ortaokulu’nda Agos’un desteğiyle düzenlenen çocuk haberciliği atölyeleri devam ediyor. ‘Agos Öğrencilerle’de bu hafta, aşk hakkında anket, çocukların oyun yaratmalarını sağlayan kod programı ‘scratch’, yeni başlayan ilginç meslekler köşesi ve tembellik hakkında bir makale var.

*Osmanlı tahtında bir Polat Alemdar

Emre Can Dağlıoğlu, TRT’de başlayan ‘Payitaht: Abdülhamid’ dizisinden hareketle yazdı. 

*Ermenistan’da sandık heyecanı 

Ermenistan’ın gündemindeki en önemli konu 2 Nisan’da gerçekleşecek parlamento seçimleri. Seçim sürecine en emin ve güçlü adımlarla giren kuşkusuz bundan önceki dört seçimde de hükümeti elde eden Cumhuriyetçi Parti.

*Dink davası devam ediyor 

Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin yargılandığı davaya 13-14-16-17 Mart tarihlerinde devam edilecek. 

*Zamanaşımı kararı kaldırıldı 

Hasan Ocak dosyasında 22 yıldır hukuk mücadelesi sürüyor 

*Kamu yararına dönüşüm mümkün mü?

Endüstriyel alanları da kapsayan Galataport projesinde dönüşüm nasıl olmalıydı? Uzmanların temel eleştirisi, Türkiye’deki çoğu dönüşüm projesinde olduğu gibi sürecin kamu değil sermaye odaklı olması.

*Türkiye’nin kültür haritasına ihtiyacı var

Türkiye’de tescilli kilise sayısının bin 388 olduğu açıklandı fakat Kültür ve Turizm Bakanlığının verileri, Türkiye’deki kiliseler üzerine yapılan çalışmalarda ortaya çıkan verilerin çok altında.

TOPLUM 

*Ateşyan'a karşı Bekçiyan formülü

Ermenistan’daki Gugark bölgesinin dinî önderi Başepiskopos Sebuh Çulciyan, Agos’a yaptığı değerlendirmede, Değabah seçimleri için Almanya Ermenileri Ruhani Önderi Bekçiyan’ın desteklenmesi mesajını verdi. 

*Değabah seçiminde 3 aday yarışacak 

15 Mart Çarşamba günü yapılacak değabah seçiminde kimler oy kullanıyor?

*Doğru gitmeyen bir şeyler var

Yervant Dink yazdı 

*Toplumun Dadyan Mangadun’a ihtiyacı var

Gündeme gelen ‘Dadyan Mangadun’ projesi vesilesiyle, cemaatimizdeki kreş eksikliğini tekrar masaya yatırarak Bakırköy ve Yeşilköy civarında ikamet eden velilerin görüşlerine başvurduk.

*‘Kapalıçarşı’da usta-çırak ilişkileri azaldı’

Rezan Has Müzesi’nde 16 Şubat’ta açılan ‘Cevher ve Zanaat: Kapalıçarşı Ustalarının İzinde’ başlıklı serginin küratörlerinden, Kadir Has Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Elif Coşkun Orlandi’yle sergi ve kuyumculuk hakkında konuştuk.

*BİN DERT BİR DERMAN – Bir embriyonun laboratuarda başlayan yaşamı 

Çocuk sahibi olamayan sayısız çiftin başvurduğu tüp bebek tedavisini, Op. Dr Aret Kamar’la konuştuk.

KÜLTÜR SANAT

*Bir ressamın sürgünden direnişe uzanan hikâyesi

Hayata 1941 yılında veda eden, Van direnişinin olduğu kadar resim sanatının da unutulmaz isimleri arasında yer alan Panos Terlemezyan’ın eserleri ve farklı coğrafyalara yayılan yaşam öyküsü.

*Grigoryants’ın fotoğrafı en iyiler arasında

Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nin bu yılki finalistleri belli oldu. Yarışmanın profesyonel fotoğrafçılara yönelik bölümünde, Ermenistan’dan Yulia Grigoryants ‘Boşluğun Sakinleri’ adlı fotoğraf serisiyle finale kaldı.

*Buse’yle Handan el ele, dayanışma dolu günlere

Bulut ve Emek Tiyatrosu’nun yapımcılığında hazırlanan ‘Biraz Sen Biraz Ben’ başlıklı oyun, intiharın eşiğine kadar gelmiş, beyaz yakalı, hali vakti yerinde Handan’ın karşısına ameliyatı için para biriktiren trans seks işçisi Buse’yi çıkarıyor. Yönetmen Ebru Nihan Celkan ile oyuncular Nuri Harun Ateş ve Ayça Damgacı’ya bırakalım.

*‘İstanbul Kırmızısı’ndan beklentiler ve gerçekler

Aylin Yengin yazdı.

*ORTA SAYFA ‘Hümanist fotoğrafçılığın temeli, insanları birbirine yakınlaştırmaktır’

German Avagyan, projecilik modası ortaya çıkmadan çok önce Türkiye-Ermenistan ortak sergilerine katılmış ve deklanşörünü hep toplumun yarası olan zor konulara yöneltmiş bir fotoğrafçı. 

Kategoriler

Güncel