Agos'un 24 şubat tarihli sayısından öne çıkan haberler, yorumlar, söyleşiler..
E-GAZETE'YE ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
E-GAZETE'YE ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
TOPLUM
*Yine ayak oyunları, yine cevapsız sorular
Agos'un bu haftaki manşetinde, patriklik seçiminde yaşanan kriz ve geçen haftaya damgasını vuran toplantı kaosu var. Gizli toplantıyla ilgili hala yanıtsız kalan sorular var.
* Bağdat’tan dönen yanlış hesap
Patrik seçimi sürecine ilişkin toplantı gizli bir ön buluşmayla havada kaldı. 16 Şubat’ta yaşananlar..
*16 Şubat’taki protokol nasıl hazırlandı?
Türkiye Ermeni toplumunda tartışmalara yol açan 16 Şubat protokolünü, Bedros Şirinoğlu, Efrim Bağ, Harun Keçecioğlu, Melkon Karaköse, Sebu Aslangil, Nurhan Çetinkaya ve Toros Alcan anlattı.
* ORTA SAYFA - Türkiye Ermeni toplumu, Patrik seçimi kriziyle ilgili ne diyor?
Hafta boyunca yaşananları ve tartışmaları toplumun içinden isimlere sorduk.
* Kurumlardan ve derneklerden gizli protokole tepki
16 Şubat günü Kumkapı’da düzenlenen toplantı öncesi ve sonrası yaşananlar Türkiye Ermeni toplumu içinde faaliyet gösteren dernekler, vakıflar ve kurumların da tepkisine yol açtı. Hakim görüş toplumun sesine kulak verilmesi ve Ateşyan’ın çekilerek sürecin önünü açması
* BİN DERT BİR DERMAN - ‘Meme kanserinin tedavisinde anahtar erken teşhis”
Dr. Avedis Demir, “Son yıllarda meme kanserlerinin erken tanısı ve tedavi yöntemlerinde kaydedilen ilerlemeler, bu hastalığı korkulu bir rüya olmaktan çıkardı” diyor.
GÜNCEL
*TEMEL İSKİT’LE SÖYLEŞİ - ‘Türkiye Ortadoğu’da telafisi zor hatalar yaptı’
‘Diplomasinin Gücü’ başlıklı kitabı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan Emekli Büyükelçi Temel İskit’le günümüzde Ortadoğu’da yaşanan süreci ve Türkiye’nin dış politikasını konuştuk.
*ABD’nin Türkiye’yi yeniden devreye sokmak için hamleleri
Richard Giragosian yazdı
*Süryanilerin ve Ezidilerin talebi: Musul’da otonom bölge
Irak ve Suriye’deki gelişmeleri takip eden Avukat Erkan Metin, Süryanilerin ve Ezidilerin, Ninova ve Şengal’de otonomi taleplerinin sürdüğünü dile getiriyor.
* “Ortadoğu’da Hıristiyanlar kurban ediliyor”
Süryani Ortodoks Kilisesi Patriği II. Afrem , Almanya’nın Münih kentindeki güvenlik zirvesine katıldı ve açıklamalarda bulundu.
* Karabağ’ın adı artık ‘Artsakh Cumhuriyeti’ yönetim şekli ‘tam başkanlık’
20 Şubat günü yapılan anayasa referandumuyla Karabağ’ın ismi ve yönetim şekli değişti. Yüzde 87 oy oranıyla kabul edilen anayasaya göre Karabağ’ın adı artık ‘Artsakh Cumhuriyeti’ olacak. Yarı başkanlık sisteminden başkanlık sistemine geçildi.
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün basın danışmanı Ahmet Sever’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Varank’a hakaret ettiği gerekçesiyle mahkûm edilmesine ilişkin kararın gerekçesinde Hrant Dink’in ve Türklüğü hakaret iddiasıyla yargılandığı davanın kaar emsal.
* "Siyasetçilerin nefret söylemi 1930’lardan beri bu kadar artmamıştı"
Uluslararası Af Örgütü’nün 159 ülkeyi ve bölgeyi ele alan yıllık insan hakları ihlalleri raporunda, politikacıların kullandığı zehirli, insanlık dışı ‘biz ve onlar’ söyleminin, daha bölünmüş ve tehlikeli bir dünya yarattığına dikkat çekiliyor.
* Ermenistan Tarihi’ni ‘Türkçe’ okumak
İlk defa Ermeni ve Ermenistan tarihi konusundaki bir kitabın tamamı Türkçe’ye tercüme edildi. Yerevan Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ermeni Tarihi Kürsüsü Doçenti Artak Movsisyan’ın kaleme aldığı ‘Ermenistan Tarihi’ adlı ders kitabı bu hafta internet üzerinden Türkçe olarak yayımlandı.
* Ermenistan’dan ‘online’ yatırım atağı
Ermenistan Ekonomik Kalkınma ve Yatırım Bakanlığı, yabancı yatırımcıları ülkeye çekmek için elektronik bir platform tasarladı.
KÜLTÜR SANAT
*Yetim ruhların acı tatlı hikâyeleri
İlk kez 1940 yılında yayımlanan ve Saroyan’ın dünya çapında tanınmasını sağlayan ‘Aram Derler Adıma’, Aras Yayıncılık etiketiyle yeniden basıldı. Karin Karakaşlı yazdı.
*Tanıyarak, tanışarak kurulan empati
Ermenistan’la Türkiye arasında fotoğraflarıyla köprü kurmaya çalışan Umut Vedat, iki ülkenin insanlarına seslenen işlerini ve Tiflis’teki çalışmalarını anlattı.
* Mübadele sonrasında alevlenen ‘yarım’ bir aşk
Nurdan Tekeoğlu’nun ilk yönetmenlik, Selda Alkor’un ise ilk kısa film oyunculuğu denemesi olan ‘İki Yaka Yarım Aşk’, mübadele yıllarında alevlenen, ancak tamamına erdirilemeyen bir aşk hikâyesini konu alıyor.
* Fahişe Çika’nın Giresun’dan İstanbul’a uzanan öyküsü
GalataPerform’un sahnelenen ‘Çika’ adlı tek perdelik oyun, 1989 yılında 80’li yaşlarında olan Eftalya, yani Çika’nın anlattığı bir özyaşam öyküsünü aktarıyor.
* ARKA SAYFA: Türkiye-Ermenistan yayıncılar buluşması
Türkiye Yayıncılar Birliği, Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı kapsamında Ermenistanlı ve Türkiyeli yayıncıları buluşturdu. ‘Ermenistanlı Yayıncılar Türkiyeli Yayıncılarla Buluşuyor’ başlıklı proje uyarınca Ermenistan’dan gelen bir grup yayıncı 21-24 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da toplantı ve ziyaretler yapıyor.