Dilbilimci yazar Sevan Nişanyan, Ermenistan Diaspora Bakanlığı tarafından William Saroyan Nişanı’na layık görüldü.
Dilbilimci yazar Sevan Nişanyan, Ermenistan Diaspora Bakanlığı tarafından William Saroyan Nişanı’na layık görüldü. Izmir’deki Şirince Köyü’nde kendi arazisi üzerine ‘kaçak inşaat’ yaptığı gerekçesiyle Ocak 2014’ten bu yana cezaevinde bulunan Nişanyan’ın ödülünü, yazarın avukatlarından Ergin Cinmen teslim aldı.
Avukat Cinmen, 23 Eylül Cuma günü İstanbul’da düzenlenen törende nişanı, Ermenistan Parlamentosu’nun bağımsız milletvekillerinden Aragats Akhonyan’ın elinden aldı.
Törende Ermenistan, diaspora ve Türkiye’deki Ermenilerin yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, insan hakları savunucuları, gazeteci ve yazarlar da katıldı.
Törenin açılış konuşmasını, Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi adına komite üyesi gazeteci Hrant Kasparyan yaptı. Açılış konuşmasının ardından avukat Ergin Cinmen, yazar aleyhine açılan davalar ve hukuki süreç hakkında son bilgileri davetlilerle paylaştı.
Daha sonra yazarın yurtdışında ikamet eden annesi Sona Nişanyan video mesajla törende bir konuşma yaptı. Diaspora Bakanlığı’na teşekkür eden Nişanyan, bu ödülün, Sevan Nişanyan’ın özgürlüğüne kavuşması için umutu vaadeden bir gelişme olmasını temenni ettiğini söyledi. Törende Selina Doğan, Sevan Nişanyan’a ilişkin Adalet Bakanlığı’nın yanıtlaması talebiyle TBMM’ye verdiği soru önergesine henüz bir yanıt alamadıklarını söyledi.
Törende ayrıca Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Avrupa Ermeni Konseyi, Almanya’dan tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Tessa Hofmann, tarihçi Taner Akçam’ın destek mesajları okundu.
Nişanyan’a verilen bazı destek mesajlarından kısa bölümleri sizlerle paylaşıyoruz.
Ermenistan Parlamentosu Bağımsız Milletvekili Aragast Akhonyan:
“Ermeni yazar, dilbilimci, düşünce insanı, aydın Sevan Nişanyan bugün cezaevinde. Üzüm bağlarıyla çevrili kendi arazisi üzerine bir ev inşa ettiği için, ‘kaçak inşaat’ yaptığı gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldığı belirtiliyor. Beden hapsedilebilir, fakat özgür düşünceyi ve özgür bir yüreği, demir parmaklıklar ardında tutmak mümkün mü?
Bugün bizler özgürlükçü bu insana, bir diğer özgür düşünceli yazar olan William Saroyan’ın adıyla, William Saroyan nişanını takdim etmek için buradayız. Ermenistan Diaspora Bakanlığı, bu vesileyle Sevan Nişanyan’ın Ermenice diline, Ermeni kültürünün korunmasına ve geliştirilmesine yönelik olarak gösterdiği fedakar çabalarını takdirler karşıladığını göstermektedir.”
Taner Akçam:
“Sevan Nişanyan bugün çok anlamlı bir ödül alıyor. William Saroyan sadece Ermeni edebiyatının değil, dünya edebiyatının önde gelen isimlerinden biri, Ermeni anayurdunun, Anadolu’nun son çocuklarından birisiydi o. şimdi onun adına verilen bu ödül, yine bu toprakların çıkardığı çok yönlü bir Ermeni aydına veriliyor.
Sevan sadece bir edebiyatçı değil, bir tarihçi, dilbilimci, sosyolog, siyaset bilimci. Bu alanlarda verdiği eserler, Türkçe sözlük ve Türkçe dili tarihi üzerine yazdığı kitap örneklerinde olduğu gibi, konuyla ilgilenen kurumların çalışmalarından daha değerli. Bu çok yönlülük ve engin üretim ona ‘ele avuca sığmaz’ bir özellik de veriyor.
Yaratıcılıkların sınır tanımazlığı, ona saldıranlarda tam bir şaşkınlığa dönüşmüş durumda. Öyle bir şaşkınlık ki bu, Sevan’ı neden tutuklayıp, hapsedebileceklerini bilemedikleri içşn, onu ‘imar kanununa muhalefetten’ içeri aldılar. 17 yıl cezaya çarptırdılar, başka cezalar da yolda...”
Amerika Ermeni Ulusal Komitesi İcra Direktörü Aram Hamparian:
“Adaletsiz mahkumiyetinizden dolayı öfke içinde olduğumuz halde –diğer bütün suçlarının yanı sıra bir mahkeme kararını hiçe sayarak korumal bir araziye 5615 milyon liralık 1150 odalı bir başkanlık sarayı dikmiş- ve Türkiye’nin tarihindeki en devasa imar yasası ihlalini yapmış bir adamın yönettiği bir hükümetin ellerinde böylesine ağır bir muamele görmeniz bizi hiç şaşırtmamakta.
Türkiye’nin kendi yasalarını çeşitli istisnalarla uygulaması ya da kendi vatandaşlarına demokrasi dışı zulmetmesi, bu alçakça adaletsizliğe karşı durma cesaretine sahip olmasalar bile, uluslararası ortaklarını hiç etkilemiyor nedense.”