TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, Che Guevara’yla ilgili olarak “eşkıya” sözlerini söylemesinden sonra artan tepkiler üzerine TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı bir açıklama yaparak, Kahraman’ın “gençlerimize, tarihimizdeki binlerce kahraman ve önderin rol model olarak alınabileceği tavsiye edilmiştir” dendi.
TBMM Başkanı Kahraman'ın üç gün önce Rize’de söylediği "Che denen eşkıya benim gencimin göğsünde olamaz" sözleri ile ilgili TBMM Basın, Yayın Halkla İlişkiler Başkanlığı’ndan açıklama yapıldı.
Açıklamada Kahraman’ın açıklamasının yanlış anlaşıldığı iddia edilerek, “Sayın Kahraman tarafından gerçekleştirilen konuşmada, Küba Sosyalist Devrimi’nde yer alan bir şahsın değil, kendi milli değerlerimizi özümsemiş, ülkemizin müreffeh ve barış dolu aydınlık geleceğinin teminatı olan gençlerimize, tarihimizdeki binlerce kahraman ve önderin rol model olarak alınabileceği ve takip edilebileceği tavsiye edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
“Katil kişilik”
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Rize Belediyesi tarafından gerçekleştirilen etkinlikte şöyle konuşmuştu: “"Dev-Lis var. Yani Liseli Devrimciler. Che Guevara'nın gömleklerini giymişler. Che 39 yaşında öldürülen, bizzat kendisinin infazlar yaptığı bir katil kişilik. Bir gerilla. Bolivya'da, Küba'da, Güney Amerika'da faaliyette bulunan bir eşkıya benim liseli gencimin yakasında, göğsünde olamaz. Olmamalı. Bağı yok benimle. Köküm bir değil. Tarihim bir değil. Benim kendi tarihim ve insanlarım var. Onlarla övüneceğim. Garip. Fatih'i dünya tanıyacak ama Türkiye tanımayacak.”
Küba Büyükelçiliği’nden tepki
Kahraman’ın bu sözleri üzerine TBMM’deki birçok milletvekilinden açıklama gelmişti. Tartışma yaratan sözlerin ardından Türkiye’nin Küba Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Küba’nın ve Latin Amerika’nın simgesi olan biri için kullanılan ifadelerin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Sarf edilen kelimeler, Küba ve Türkiye parlamentoları ve halkları arasındaki kardeşlik, dayanışma ve saygı ruhunu yansıtmamaktadır. Che Guevara Küba, Latin Amerika ve tüm dünyanın siyasi, tarihsel ve kültürel mirasının bir parçasıdır” demişti.