Suruç katliamıyla ilgili açılan soruşturma dosyasındaki gizlilik kararı devam ediyor.
Mağdur avukatları, dönemin İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal hakkında “görevi kötüye kullanma ve ihmal” suçlarından açılan soruşturmayla bilgi alamadıklarını ifade ediyor. Katliamdan sonra Muğla İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne tayin edilen Yapalıal’ın ifadesi 14 Temmuz’da alındı.
14 Temmuz’da ifadesi gizlice alınan İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal, savunmasında, saldırıdan 3 gün önceki uyarının göstericilere yönelik değil polislere yönelik olduğunu savundu.
Suruç’ta 20 Temmuz 2015 tarihinde düzenlenen saldırıyla ilgili ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan Yapalıal’a Suruç Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. İddianamede, Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’nün saldırıdan üç gün önce Suruç’a gönderdiği talimatta, “Personel meydana gelebilecek canlı bomba saldırıları vb. konulara karşı görev yerlerinde dikkatli, duyarlı ve müteyakkız bulunacaktır” denildiği ortaya çıkmıştı. Saldırıdan sonra Muğla’ya atanan Yapalıal için 22 Eylül’e duruşma günü verilmişti.
Ancak Yapalıal’ın mahkemeye getirilmesi yerine 14 Temmuz’da Muğla’da talimatla ifadesinin alınması kararlaştırılmıştı. Fakat Yapalıal’ın 13 Temmuz’da mahkemeye başvurarak, “duruşma günü il dışında olacağı gerekçesiyle ifade vermek istediğini” söylediği ve mesai bitiminde, avukatlar olmadan ifadesinin alındığı ortaya çıktı.
Şanlıurfa Valiliği’nin canlı bombası uyarısından polise karşı saldırı olabileceği anlamı çıktığını savunan eski Emniyet Müdürü şu ifadeleri kullandı:
“Talimat gelen gruba karşı bir canlı bomba saldırısı yapılabileceği bilgisini içermemektedir. Bu ibareler polisin kendisini koruması, tedbirli olmasıyla ilgili yazılan görev emirleridir. İlçemize gelecek gruba karşı bir canlı bomba saldırısı düzenleneceğine dair bir bilgi iletilmemiştir. Bu gruplara karşı iki gün boyunca gerek yol uygulaması, gerekse ara caddelerle kültür merkezi etrafında ekiplerimle birlikte gerekli güvenlik tedbirlerini aldım.”
Agos’a konuşan, Suruç İçin Adalet Platformu’ndan avukat Gülhan Kaya, gizlilik kararının kaldırılması için AYM’ye yapılan başvuruyla ilgili henüz bir karar çıkmadığını belirtiyor. Kaya, “Suruç Katliamını ve Ankara Katliamını yapanların örgüt bağlantılarıyla alakalı araştırmalar yapıyoruz. Ankara katliamı failleriyle aralarında bir bağlantı olduğuna dair belgeler var” ifadelerini kullandı.
Avukat Kaya, İlçe Emniyet Müdürü Yapalıal hakkında açılan dava ile ilgili olarak ise ,”Katliam öncesinde Emniyet’e uyarılar gelmesine rağmen herhangi bir önlem almadıkları için bu katliamda sorumlu olduklarına dair bir rapor hazırlandı. Yapalıal hakkında görevini kötüye kullanmaktan soruşturma açıldı. Kararı verecek olan mahkemenin sanığı dinlemesini talep ettik ancak dilekçemize yanıt bile verilmedi. Avukatlar olarak soru sorma hakkımız engelleniyor. Bu soruşturmanın kaçırıldığını düşünüyoruz” dedi.
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) 20 Temmuz’a kadar s “Düş Yolcuları Adalet Yolunda Suruç İçin 1 Milyon İmza” başlıklı bir imza kampanyası yürütecek.