Niğde’nin merkezinde, Eski Saray mevkii, Kıble Sokak’ta yer alan 155 yıllık Merkez Rum Kilisesi çökme tehlikesiyle karşı karşıya.
Etrafı çöplüğe dönüşen kilise, kilitli kapılarıyla kaderine terk edilmiş durumda. Yapının iç kısmındaki freskler hâlâ bütün canlılığını korusa da, duvarlarda isim kazınmamış yer kalmamış.
Arkeofili’den Erman Ertuğrul’un haberine göre, çevresi idrar kokusundan geçilmeyen ve bira şişeleriyle dolu olan kilisenin kapıları kilitli olsa da, vatandaşların camlardan çektiği görüntüler kilisenin içindeki durumun da içler acısı olduğunu gözler önüne seriyor. Her tarafı çeşitli bezemeler ve fresklerle süslü olan kilise, uzun yıllar Niğde Belediyesi’nin deposu olarak kullanıldıktan sonra boşaltılmış. 1861 yılında inşa edilen kilise, yerli ve yabancı turistlerce sık sık tercih edilen Kapadokya turlarının bir durağı olabilecekken, şimdilerde bu yıkık dökük haliyle zamana direniyor.
Üç nefli, tonoz örtülü, bazilikal plana sahip kilisenin kuzeyinde bir pareklesion, batısındaysa narteks bulunuyor. Doğudaki üç apsis, düz bir duvarla sınırlandırılmış. Yapının içinde, kemer içleri ve duvarlarda, bitki motiflerinden oluşan süslemeler ve freskler yer alıyor.
‘Restore edilecek’
Kilisenin akıbetiyle ilgili olarak Arkeofili’ye açıklamalarda bulunan Niğde Müze Müdürü Fazlı Açıkgöz, yapının yakın zamanda restore edileceğini söyledi. Eski Saray mevkiinde iki adet tarihi kilise olduğunu belirten Açıkgöz, bunlardan birinde restorasyonda sona gelindiğini, Merkez Rum Kilisesi’nin restorasyonuna ise kısa süre içinde başlanacağını duyurdu. Açıkgöz, 2016 yılı içinde restorasyon projesinin hazırlanacağını, koruma kurulunun projeyi kabul etmesi halinde hemen çalışmalara başlanacağını söyledi.
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, 2014’te yaptığı bir açıklamada, “Belediyemize ait Rum kilisesinin restorasyon projesinin ihalesini gerçekleştirdik. Kilisenin restorasyonuna 2015’te başlayacağız” demişti ancak o günden beri kilise tahrip olmaya devam ediyor.