Anayasa görüşmeleri kapsamında Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Meclis'te bir araya geldi.
Bahçeli'nin Meclis'teki makamında saat 14.00’te başlayan görüşme 1 saat 40 dakika sürdü.
Davutoğlu’na Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı eşlik etti.
Bahçeli’ye ise MHP Genel Başkan yardımcıları Semih Yalçın ve Oktay Öztürk, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural eşlik etti.
Toplantıdan sonra MHP kanadından açıklamayı Oktay Öztürk yaptı. Öztürk açıklamasında, “Her konuyu tartışırız ama başkanlık sisteminden yana olmadığımızı ifade ettik” dedi.
‘Sivil inisiyatif mühürlü Anayasa’
Öztürk’ün açıklaması şöyle:
“Anayasa ve Avrupa Birliği reformları konuşuldu. 2011 yılından itibaren MHP'nin de öncülüğünü yaptığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. Bu komisyon çalışmaları neticesinde 60 madde üzerinde anlaşma sağlanmıştı. Bizim teklifimiz süreç devam ediyormuşçasına Anayasa'da değişiklik süreci başlatılmalı.
"Sayın Başbakan tarafından da bu kabul gördü. 21.yy'da Türk milletinin önünde engel teşkil edebilecek maddelerden Anayasa'nın arınması gerekiyor. En önemlisi de sivil inisiyatifin mührünü taşıyan bir Anayasa'nın olması gerekiyor. Bu konuda hemfikir olduğumuz ortaya çıktı.
"Bununla birlikte tabii Anayasa değişikliği ele alınınca iç tüzükle ilgili değişiklikler de gündeme geldi. Biz MHP olarak, 93 yıllık bir parlamenter tecrübemiz var. Aksayan tarafları var ise gözden geçirilmeli, yolumuza böyle devam etmeliyiz. Sayın Başbakan bu noktada ‘hayır parlamenter sistem olmaz’ gibi bir şey söylemedi ama Başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini söyledi.
“Zinhar kabul etmeyeceğiz”
"Parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini bunun yerine Başkanlık sistemini önerdiklerini söyledi. Biz her konuyu tartışmaya açık olduğumuzu ifade ettik. Ama başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de söyledik. Her konuyu tartışırız ama başkanlık sisteminden yana olmadığımızı ifade ettik.”
Çelik: Muradımız Başkanlık sistemi üzerinden tartışılması
AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise şunları söyledi:
"Bahçeli, başkanlık sistemine karşı parlamenter sistemden yana olduklarını söyledi. Bizim için yeni anayasa tartışmalarında esas olan şey, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, ileri demokrasinin nasıl teminat alınacağı şeklindeki başlıklardır. Mekanizmaların etiket düzeyinde çarpıştırılması Türkiye'yi ileri götürmez.”
"Bizim bu tartışmadan muradımız bunun başkanlık sistemi üzerinden tartışılması gerektiğidir. Sadece sistemleri savunanların niyetleri üzerinde konuşmak konjonktürel sonuçlar doğurur. Türkiye'nin 1876'dan bu yana parlamenter sistemde yönetildiğini düşünmüyoruz. "Parlamenter sistem geleneğimiz vardır" diyerek bir tartışma yürütülüyor. Bu çerçevede bir tartışma yürütülmesinin çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Sayın Bahçeli'nin görüşlerini saygıyla karşılıyoruz.
“Bedel ödemelerinden yanayız”
"Terörle mücadele konusunda kararlılığımız vazgeçmeyeceğimiz bir alandır. Sayın Bahçeli'ye terörle mücadele verdiği destek konusunda teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki mart ayına kadar AB üyeliği konusunda destek istedik, değerlendireceklerini söylediler.
"Şu anda içtüzük çatışmaya yol açan bir model. Dünyada komisyonlara dayalı bir model var. Bunun çok aksaklıklara yol açtığı herkesin malumu. Bu düzenleme için de bir mutabakata varıldı. Biz anayasa komisyonun eşit sayıda üye ile çalışmasında mutabakatız. Parti kapatmalara karşıyız ama teröre destek verenlerin bedel ödemesinden yanayız. Genel ilke budur."
Davutoğlu'nun görüşme çağrısına, CHP, MHP ve HDP'den olumlu yanıt gelmişti. Ancak Davutoğlu daha sonra HDP'nin açıklamalarını gerekçe göstererek HDP randevusunu iptal edilmişti.
Başbakan Davutoğlu, geçen çarşamba Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü.