Türkiye’nin YouTube’a yönelik erişim engeline ilişkin AİHM kararını açıkladı. AHİM, YouTube’un erişime engellenmesini ifade özgürlüğü, haber ve bilgi alma özgürlüğüne aykırı buldu.
Türkiye, 2007 ve 2008 yıllarında bazı videolar nedeniyle YouTube’a erişim kararı almıştı. Erişimin engellenmesi AİHM’e taşınmıştı.
Avukat Serkan Cengiz, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak’ın yaptığı başvuru sonuçlandı.
AİHM, 2008’de 5651 sayılı İnternet Kanunu’yla Youtube’a erişimin yasaklanmasını ifade özgürlüğü ve haber ve bilgi alma özgürlüğüne aykırı buldu.
İhlal kararını yeterli bulan AİHM, başvuru ile ilgili ayrıca maddi tazminata gerek görmedi.
AİHM gerekçeli kararında, Türkiye’de yasaların, yerel mahkemelere internete erişimini engellemesi için açık bir madde sunmadığı değerlendirmesinde bulundu.
Başvuru sahiplerinin hepsinin farklı üniversitelerde öğretim görevlisi olduğu kaydedilen gerekçeli kararda, bu kişilerin You Tube’a erişimlerinin uzun bir süre engellendiği belirtilerek, bu kişilerin bilgi ve düşünceleri alma haklarının engellendiği şikayetinde bulunmalarının ‘’meşru’’ olduğu bildirildi.
Başvuru sahipleri, 2008 yılındaki yasaklama kararının kendi akademik faaliyetlerine olumsuz etki yaptığı ve You Tube’a erişimin kamu yararı olduğu gerekçesiyle Türkiye’de yaptıkları başvuruları reddedilmesinin ardından AİHM’e şikayet başvurusunda bulunmuştu