Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Yeni Sovyetler Birliği' olarak görülen 'Avrasya Birliği' projesini futbol sahalarına taşımaya hazırlanıyor. İlk etapta en az 32 takımdan oluşacak 'Avrasya Süper Ligi' iki gruba ayrılacak ve ağırlıklı olarak Rusya'dan takımlar bulunacak.
FATİH GÖKHAN DİLER
fgdiler@agos.com.tr
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Yeni Sovyetler Birliği' olarak görülen 'Avrasya Birliği' projesini futbol sahalarına taşımaya hazırlanıyor. 2010’da Rusya'dan CSKA Moskova ve Ukrayna'dan FC Shakhtar Donetsk takımlarının girişimiyle ortaya çıkan bölgesel bir süper lig kurma fikri, bugünlerde tekrar gündeme geldi. İlk etapta oluşan plana göre en az 32 takımdan oluşacak 'Avrasya Süper Ligi' iki gruba ayrılacak ve ağırlıklı olarak Rusya'dan takımlar bulunacak. Avrasya Ekonomi Birliği Üyeleri Belarus, Ermenistan ve Kazakistan'ın ise birer veya ikişer takımla temsil edilmeleri düşünülüyor.
Putin'in, Sovyetler Birliği'ni yeniden bir araya getirme arzusu sadece siyaset ve ekonomi alanlarında değil aynı zamanda futbol sahalarında da karşılığını bulmak üzere. Rusya ve Ukrayna'nın Avrupa kupalarında söz sahibi olan iki kulübü CSKA Moskova ve FC Shakhtar Donetsk'in ortaya attığı fikir, Rusya'nın oluşturduğu organizasyon komitesinin görüşmeleriyle yavaş yavaş gerçekleşme sürecine giriyor.
Buz hokeyi modeli
Süper lig projesinin, 2008'de kurulan ‘Kıtasal Buz Hokeyi Ligi'ni model alması bekleniyor. Ligde 21 Rus takımı bulunurken eski Sovyet ülkeleri Litvanya, Kazakistan, Çek Cumhuriyeti ve Hırvatistan birer takımla lige katılım sağlıyor.
Kurulması planlanan süper ligin siyasi bir proje olduğu su götürmez bir gerçek. Konu her gündeme geldiğinde Putin'in 'büyük' projesi Avrasya Ekonomi Birliği'nin de adının zikredilmesi ve lige girecek takımların Belarus, Kazakistan, Ermenistan gibi Avrasya Ekonomi Birliği üyesi ülkelerden olması tesadüf değil. Bu açıdan, süper lig için oluşturulan organizasyon komitesi başkanı ve aynı zamanda CSKA Moskova takımının eski yöneticisi Valery Gazzaev yaptığı açıklamada “Süper Lig projemizin Avrasya Ekonomi Birliği'ne benzer bir potansiyeli var. Avrupa'nın sayılı liglerinden birini oluşturmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandığını da belirtelim.
Organizasyon komitesine danışmanlık yapan ülkenin önde gelen futbol yorumcularından Alexandr Polyakov bir Rus yetkilinin ağzından durumu şöyle aktarıyor: “Bu siyasi bir proje. Putin bunu istiyor. Bu, onun için öncelik. Tarihe 'toprakları birleştiren' olarak geçmek istiyor.”
Ukrayna sorunu
Ukrayna'yla ortak geliştirilen projenin bu açıdan sekteye uğradığı da bir gerçek. İki ülke arasındaki siyasi gerginlik Rusya kontrolündeki bir futbol ligine Ukrayna'nın katılımını neredeyse imkânsız kılıyor. Ukrayna'daki ‘Euromaydan’ hareketinin, aynı zamanda süper ligin de esin kaynağı olan Avrasya Ekonomi Birliği olduğunu hatırlatalım.
Eski Sovyet ülkeleriyle yakınlaşmak isteyen Avrupa Birliği, bu ülkelere ortak pazar önerisinde bulunmuş, Rusya ise AB'nin bu hareketine karşı misilleme olarak Avrasya Ekonomi Birliği'ni hayata geçirmişti. Ukrayna hükümeti ise Rusya'nın şantajla karışık teklifine, birliğe kurucu üye olarak katılmayı kabul ederek cevap vermişti. Bu karara Ukrayna halkının çoğunluğu isyan edince, ülkenin bölünmesine giden süreç de başlamıştı.
Siyaset bir tarafa, eğer yeni kurulacak Avrasya Süper Ligi’nin UEFA'nın güçlü liglerinden biri olması düşünülüyorsa Ukrayna'nın katılımı gerekiyor. Zira katılması planlanan ülkelerin FIFA klasmanındaki sıralaması pek iç açıcı değil.
Yeni ligin, Putin kontrolündeki Gazprom'un sponsorluğunu alacağı söyleniyor. Gazprom halihazırda Avrupa'nın önde gelen takımlarından Almanya'dan Schalke 04, İngiltere'den Chelsea'nin ve ayrıca Şampiyonlar Ligi'nin sponsoru. Rusya medyasında şimdiden Gazprom'un Putin'in projesine bir milyar dolar aktaracağı konuşuluyor.