Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Başbakan’ın istifa talebini kendisine bir ay önce sunduğunu açıkladı, ancak herhangi bir gerekçe göstermedi. Ancak, son zamanlarda artan muhalif gösterilerin yarattığı basıncın bu istifa üzerinde önemli bir rolü olduğu kesin.
LILIT GASPARYAN
lilitgasparyan@agos.com.tr
Ermenistan Başbakanı Dikran Sarkisyan, 4 Nisan günü istifa etti. Sarkisyan’ın istifası ülkede gündemi sarstı. Ülkede istisnasız herkes bir değişimin kaçınılmaz olduğunu düşünse de, bu istifa pek çokları için sürprizdi. Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Başbakan’ın istifa talebini kendisine bir ay önce sunduğunu açıkladı, ancak herhangi bir gerekçe göstermedi. Ancak, son zamanlarda artan muhalif gösterilerin yarattığı basıncın bu istifa üzerinde önemli bir rolü olduğu kesin.
Yine iktidar kabul etmek istemese de, bu istifa, Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın dört büyük muhalif güçle kavgasında attığı bir ‘feda’ adımı. Sarkisyan’ın, adaşı Sarkisyan’ı böyle erken kurban etmesi, muhalif güçlerin hesaplarını biraz şaşırtmışa benziyor. Zira muhalefet, 28 Nisan’da Parlamento’da özel bir oturumla hükümete güvensizlik oyu vermeyi planlıyordu; ardından da sokak gösterileri gelecekti. Sonuç olarak Cumhurbaşkanı muhalefetin elinden bu kozları almış oldu.
Taşnaktsutyun, Müreffeh Ermenistan, Ermeni Ulusal Kongresi ve Miras Partisi’nin oluşturduğu dörtlü muhalif cephe, başbakanın ve hükümetin istifasını çok kolay yoldan sağlamış olsa da, ileride hangi konuda işbirliği içinde olacaklarına dair kararsızlar. Muhalefetin birlik içinde hareket edip edemeyeceği ve buna karşı Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın atacağı adımlar, Ermenistan siyasetinin tansiyonunu belirlemeye devam edecek gibi görünüyor.
Emeklilik Yasası iptal
Ermenistan Anayasa Mahkemesi 2 Nisan’da ‘Emeklilik maaşı zorunlu fonu’ ile ilgili yasanın Anayasa’ya aykırı maddeler içerdiğine karar verdi. İptal kararına rağmen, Mahkeme Başkanı Gagik Harutyunyan, yasanın 30 Eylül 2014’e kadar geçerli olacağını açıkladı. Düzenlemeye karşı olanlar bu açıklamaya isyan etti.
Hükümet ve muhalefet, karara dair çok karşıt değerlendirmelerde bulunuyor. Hükümet, bugüne kadar fonda toplanan paraların geri ödenmeyeceğini açıkladı. Davacı tarafı olan muhalefet ise buna karşı çıkıyor.
Emeklilik maaş sisteminde yapılan reformlara tamamen karşı çıkan ‘Dem em’ (Karşıyım) sivil toplum girişimi ise, hükümeti bir an önce yasayı bütünüyle iptal etmeye çağırdı. ‘Dem em’ciler, 12 Nisan’da büyük bir protesto mitingini düzenleyecek. ‘Dem em’, yeni yasanın tasarlanmasında aktif rol almak istiyor.
Yeni sisteme göre 1 Ocak 1973’ten sonra doğmuş çalışan bütün vatandaşlar, maaşlarının yüzde 5 ila 10’unu emeklilik özel fonuna ödeyerek, işverenin karşıladığı sosyal güvenlik ödemelerini tamamlamak zorundalar. Çalışanlar, fonda biriken parayı ise ancak 63 yaşından sonra kullanabilecek.
Anayasa Mahkemesi’nin kararı, hükümetin büyük bir başarısızlığı olarak görülüyor. Bu başarısızlığın faturası ise Başbakan Dikran Sarkisyan’a kesilmiş gibi görünüyor.